logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elon Musk szerint egy évtizeden belül elérhetjük a Marsot

| Szerző: hirado.hu
A milliárdos mérnök korábban elmondta, hogy az űrhajó megtervezése sok időt vesz igénybe, ezért még öt-tíz évig eltarthat, mire eljuthatunk a Marsra.

A SpaceX vezérigazgatójától tavaly év végén Lex Fridman kérdezte meg, hogy szerinte mennyi időbe telik, mire eljuthatunk a vörös bolygóra, mire Elon Musk azt válaszolta: „legjobb esetben öt, legrosszabb esetben tíz év.” Hozzátette, hogy a becslésbe belekalkulálta az űrhajó megtervezését, ami a legösszetettebb és legfejlettebb űrhajó, amit valaha készítettek – írta az Independent.

Elon Musk elmondta, hogy a Starship optimalizálása, a tonnánkénti költség minimalizálása rendkívül fontos szempont.

„Van egy bizonyos tonnánkénti költség a Mars felszínére, ahol még megengedhetjük magunknak egy önfenntartó város létrehozását, a határérték felett azonban ez már nem lehetséges”

– magyarázta a mérnök.

Elmondta azt is, hogy a terraformálás kulcsfontosságú a más bolygókon való élethez.

„Az élet legelőször üvegkupolákban zajlik majd, végül pedig a Földhöz hasonlóan terraformálva, az élet támogatásához. A terraformálás túl lassú ahhoz, hogy a mi életünkbe releváns legyen, azonban a mi életünkben még létrehozhatunk ott egy emberi bázist” – mondta a milliárdos mérnök.

Kapcsolódó tartalom

A Marson való letelepedés már évek óta foglalkoztatja az emberiséget, 2012-ben például Bas Lansdrop holland vállalkozó elindította kísérletét egy állandó előörs létrehozására a vörös bolygón. A Mars One névre keresztelt valóságshow terve rengeteg ellenszenvet váltott ki, azonban önkéntesek ezrei jelentkeztek a kalandra. A Mars One Venturest azonban 2019 februárjában csődeljárás alá vonták, ezzel pedig Bas Lansdrop tervei egyelőre biztosan nem valósulnak meg.

Ajánljuk még