logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elképesztő látványt nyújt a hófödte Szahara – FOTÓK

| Szerző: hirado.hu
Lenyűgöző mintákat rajzolt a lehullott hó a homokdűnékre a Szaharában, miután a hőmérséklet fagypont alá csökkent a térségben. A napokban készült fotók tanúsága szerint az Algéria északi részén található Ain Sefra városát és környékét fehér hótakaró borítja. A területen az elmúlt 40 évben csak néhány alkalommal esett hó.

Ismét havazott Algériában a szaharai város, Ain Sefra közelében, mely az Atlasz-hegység mentén fekszik, a sivatag északi szélén. A homokdűnéken fehérlő havat Karim Bouchetata fotós örökítette meg – írja az Independent. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Karim Bouchetata (@karim_bouchetat) által megosztott bejegyzés

Az Atlasz-hegységben lévő település ezerméteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, és gyakran emlegetik a sivatag kapujaként is. Bár a hőmérséklet a világ legnagyobb sivatagában változó, hó és jég ritkán fordul elő. Az elmúlt negyven évben csak 1979-ben, 2017-ben, 2018-ban és tavaly láthattak fagyott dűnéket a helyiek.

A lehullott hó mennyisége nagyon változó. 1979-ben annyi hó esett, hogy a városban leállt a forgalom, 2017-ben egyméteres volt a takaró, míg négy éve 40 centiméter volt a hó vastagsága.

Az ökológusok szerint a klímaváltozás lehet az oka annak, hogy egyre sűrűbben esik a hó a területen.


A Szahara a Föld legnagyobb sivataga. Az Észak-Afrikában elterülő sivatag területe több mint kilencmillió négyzetkilométer, kora mintegy 2,5 millió év. A Szahara legnagyobb része kő- és sziklasivatag, kisebb része homoktenger. A Szahara valamikor a mainál sokkal nedvesebb volt, területén legalább a legutolsó jégkorszak óta élnek emberek, ma is több mint 2,5 millió ember él ott, a legtöbben Egyiptomban, Mauritániában, Marokkóban és Algériában.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még