logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Félmilliót keresnek egy fuvaron az embercsempész sofőrök, a bandavezér markát még több pénz üti

| Szerző: hirado.hu
Az embercsempészek egyre rafináltabbak, egyre elszántabbak, és már a fegyveres konfliktustól sem riadnak vissza. Erre utal a hétfői incidens is, amikor egy 25 éves moldovai embercsempész az őt igazoltatni készülő katonákra lőtt az osztrák-magyar határ közelében. A csempészautók sofőrjei akár félmillió forintot is megkeresnek fuvaronként – ez és további megdöbbentő részletek derültek ki az ukrán-moldáv embercsempész-banda egyik tagjának bírósági tárgyalásán Ausztriában.
Osztrák rendőrök ellenőrzik a járműveket a Hegyeshalom és Nickelsdorf közötti határátlépési pontnál 2016. április 25-én, miután az osztrák rendőrség elkezdte az előre meghirdetett szúrópróbaszerű ellenőrzést a migránsok és az embercsempészek kiszűrése érdekében. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Szinte semmitől sem riadnak vissza az embercsempészek, amint azt az osztrák-magyar határ közelében hétfőn eldördült lövések is mutatják. A bűnözők a rendőrök, határőrök jelenlététől függően folyamatosan változtatják járműveik útvonalát, speciálisan átalakított, hamis rendszámtáblákkal felszerelt furgonokat használnak, és fejenként 100 eurót (mintegy 35 500 forint) kaszálnak. Vagyis egy-egy fuvar – egy 10-12 fős migránscsoporttal számolva – 355-430 ezer forintnyi eurót hoz csak a sofőrnek.

Az embercsempészetet irányító bandavezérek ennek a sokszorosát vágják zsebre a Nyugat-Európába vágyó, és ezért mélyen a zsebükbe nyúló migránsoktól.

Egy 58 éves ukrán nyugdíjas (életkora alapján feltehetően valamely ottani fegyveres testület korkedvezménnyel nyugdíjazott tagja) vallomást tett a bíróságon az alsó-ausztriai Korneuburgban, amelynek részletei rávilágítanak az embercsempész-hálózatok működésére – számolt be az osztrák Kronen Zeitung.

A kisebb ellenállás felé: folyamatosan alkalmazkodnak a csempészek

A férfi vallomása alapján három alkalommal összesen 36 embert fuvarozott át illegálisan Ausztriába. Egy speciálisan átalakított furgonban egy-egy alkalommal tizenkét szökevényt rejtettek el, akiknek nyolc órát kellett kibírniuk a jármű utas- és rakterébe bezárva, sokszor térdelve vagy guggolva.

A többségében férfiakat a magyar-szerb határ közelében vették fel, majd Magyarországon áthajtva Szlovákián vagy Csehországon keresztül csempészték be őket Ausztriába. Azelőtt az embercsempészek közvetlenül Hegyeshalomnál (Nickelsdorf) próbálkoztak a belépéssel Ausztriába, újabban viszont kerülőutat tesznek Pozsony, illetve Dél-Csehország felé, ahol kevésbé szigorú a határellenőrzés.

Az elmúlt két-három évben megváltoztak az embercsempészek által használt járművek is:

míg korábban kamionok pótkocsijába zsúfolták be tucatjával az illegális bevándorlókat, újabban már kevesebb ember befogadására alkalmas, de jóval fürgébb átalakított kisteherautókat és furgonokat használnak.

A furgonok hátsó ablakait függönnyel takarják le, és kiszedik a hátsó üléseket, hogy több hely maradjon az embereknek. A csempészek emellett hamis cseh vagy francia rendszámtáblát használnak. Ha a banda egyik tagját elfogják a rendőrök, a csempészek rögtön változtatnak a módszereiken – számolt be a korneuburgi ügyész.

Videóval kell bizonyítani az akció sikerességét

Az embercsempészekkel szemben az úgynevezett érkezési videók számítanak a legfontosabb bizonyítéknak. Amikor a migránsok kiszállnak a járműből Ausztriában, be kell mondani a nevüket és a kiindulási országukat a telefon kamerájába, majd a sofőr az erről készült videót mobiltelefonon elküldi a banda főnökének – közölte az ügyész.

A vádlott vallomása szerint

az ukrán-moldáv bűnszervezet 60 járművel dolgozik, így ha mindegyik jármű csak egy fuvart tesz meg egy hónapban, a fedélzetén tíz migránssal, akkor 22 millió forintnak megfelelő euró üti csak a sofőrök markát.

A bandavezérek azonban a fuvardíjon felül további jelentős sarcot szednek be (például hamis útlevél vagy más igazolványok kiállításáért), ami természetesen a saját zsebükbe vándorol.

Az ukrán férfi, aki bevallása szerint eddig 36 embert csempészett be az EU területére, három év börtönre számíthat Ausztriában.

Ajánljuk még