logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Letérdelt a futballpályán, mert imádkozott – kirúgták: az amerikai legfelsőbb bíróság dönthet

| Szerző: hirado.hu
Miközben összeszámolni sem lehet, eddig hány játékos térdelt le az európai és az amerikai futballpályákon, hogy így adózzon a rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd emléke előtt, egy kirúgott amerikaifutball-edző hetedik esztendeje vár arra, hogy igazságot szolgáltassanak számára. „Bűne” az, hogy letérdelt és imádkozott a futballpályán.

 

Komoly fordulat állt be Joe Kennedy, a Bremerton High School egykori edzőjének évek óta tartó pereskedésében: az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága beleegyezett abba, hogy elfogadja a washingtoni állami középiskola amerikaifutball-edzőjének fellebbezését, aki elvesztette állását, miután nem volt hajlandó abbahagyni a mérkőzések után a pályán való imádkozást.

Kennedy ügyvédei szerint ez a gyakorlat sérti védencük – és általában az amerikaiak – szabad vallásgyakorláshoz való jogát.

Az ügy még 2015-ben kezdődött. Joe Kennedy a középiskola tojásfoci-csapatának edzőjeként a mérkőzések befejezése után, miután a két csapat játékosai és edzői a középpályán találkoztak, hogy kezet rázzanak, letérdelt a félpálya vonalánál és imádkozott. Így adott hálát azért, amit a játékosok elértek, és azért a lehetőségért, hogy a futballon keresztül részese lehetett az életüknek. Vallási meggyőződése ugyanis – így érvelnek ügyvédei„megköveteli tőle, hogy minden játék végén imával adjon hálát”.

Csatlakozni kezdtek hozzá

Kennedy halkan elmondott „csendes imáihoz” egy idő múlva a diákok is csatlakoztak. Az edző így rövid motivációs beszédeket kezdett tartani, amelyek gyakran tartalmaztak vallási tartalmat és egy rövid imát.

Egy 2015 októberében lejátszott meccs után letérdelt az 50 yardos vonalra, imájához pedig hamarosan más edzők és játékosok, valamint a lelátóról pályára lépő nézők is csatlakoztak, körülvéve az edőt.

Annak ellenére, hogy Kennedy nem utasított vagy bátorított egyetlen diákot sem arra, hogy csatlakozzon hozzá, az iskolatanács az októberi meccs után elrendelte: soha többé ne imádkozhasson nyilvánosan.

Amerikában ez is tényező: megszólalnak a sátánisták

A tanár és a hozzá csatlakozó diákok nemcsak a középiskola adminisztrációjának szúrt szemet: a helyi diákszervezet vezetői

meghívták a seattle-i sátánistákat is egy meccsre.

Ezt azzal indokolták, hogy az iskolai körzetet így próbálták „rávenni, hogy tisztázza politikáját”. Végül sátánisták is tiltakoztak a pályán latható térdelés és ima miatt.

A tankerület szerint Kennedy a felszólítás ellenére nem volt hajlandó változtatni a gyakorlatán, ezért

fizetett szabadságra küldték, és beperelték. Az alsóbb fokú bíróságok az iskolakörzetnek adtak igazat.

2016-ban a tacomai kerületi bíróság bírája elutasította a Kennedy által kért ideiglenes végzés kiadását. Az edző azt kérte a bíróságtól, hogy az iskolai körzet azonnal vegye vissza őt. A bíróság 2017-ben viszont úgy döntött, hogy Kennedy „visszaélt pozíciójával”, amikor a meccsek után a pályán imádkozott, így nem jogosult arra, hogy visszakapja állását.

2020-ban Ronald Leighton, az amerikai kerületi bíróság bírája a Bremerton iskolaközpontnak adott igazat. Kennedy ügyvédei fellebbeztek. Hosszas huzavona után, amikor a legfelsőbb bíróság végre nagy nehezen befogadta az ügyet, Kelly Shackelford, aki a Kennedyt képviselő ügyvédi Iroda vezetője kijelentette:

„Egyetlen tanár vagy edző sem veszítheti el az állását azért, mert nyilvánosan kifejezi a hitét.”

Szerinte „azzal, hogy a legfelsőbb bíróság befogadja ezt a fontos ügyet, megvédheti minden amerikai jogát arra, hogy büntetéstől való félelem nélkül gyakorolja vallását, beleértve a nyilvános imádkozást is”.

Egyedül tilos, tömegesen szabad?

Ismert: mindeközben – éppen a Kennedy elleni eljárás időszakában –

szinte gyakorlattá vált, hogy a focisták egy része letérdeljen a futballpályákon.

A focisták tömeges letérdelését, a tanár esetéhez hasonlóan, a „futballpályán történő, tömeges imádkozását”

eddig még senki nem tette szóvá

az Egyesült Államokban.

(Címlapfotó: Facebook)

Ajánljuk még