logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lecsapott a tél Európára: betemette a házakat a hó Görögországban

Egyre nagyobb fennakadásokat okoz a havazás Európában. A görög Szamothraké szigetén hatalmas hóvihar söpört végig, emiatt többen az otthonaikban rekedtek. Finnországban tomboló széllel csapott le a hóvihar, több településen szünetelt az áramszolgáltatás. De hó borította be az iraki Kurdisztánt is, Izraelben pedig árvizek pusztítanak – közölte az M1 Híradója.

Görögországnak már az év elején bőven kijutott a hóból, miután Szamothraké szigetén hatalmas hóvihar söpört végig. A heves szél miatt helyenként háromméteres hótorlaszok keletkeztek. A házak szinte teljesen eltűntek a vastag hóréteg alatt, többen az otthonaikban rekedtek. Szombaton tűzoltók mentették ki őket a hó fogságából.

Az egyik faluban elsősegélyt nyújtottunk egy embernek, és orvost hívtunk hozzá” – mondta az egyik tűzoltó, miután kiásta az egyik lakos otthonát.

A jég és hó országában pedig javában tombol a tél.

Hétfőn a heves szél és a hóviharok miatt Finnország-szerte több településen megszűnt az áramszolgáltatás. A finn meteorológiai szolgálat a csúszós utak és a rossz látási viszonyok miatt figyelmeztetést adott ki a gyalogosok és az autósok számára. Az előrejelzések szerint lassan gyengül a havazás, de a szél továbbra is erős marad.

Lengyelország északi és középső tartományaiban is hatalmas hóvihar tombolt. A Balti-tenger partvidékén pedig óránként 100 kilométeres szélvihar okozott gondot. Az erős szél fákat csavart ki tövestül, több településen leszakította a háztetőket és megrongálta az elektromos vezetékeket. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a csúszós utak és járdák balesetveszélyesek lehetnek.

Kurdisztánra is lecsapott a tél.

Irak északi tartományában a havazás miatt a nagyobb városok között megbénult a közlekedés. A kurd hatóságok arra figyelmeztették az embereket, hogy a rossz időjárási viszonyok miatt csak indokolt esetben keljenek át a kurd–iráni határátkelőkön.

Kurdisztán hegyvidékein januárban átlagosan egy hétig tart a tél, Irakban viszont ritka jelenség a hóesés. 2020 decemberében 46 év után először hullott hó a fővárosban, Bagdadban.

A szomszédos Izraelben pedig áradásokat okozott a hétvégi esőzés.

A Tel-Avivhoz közeli Petah Tikva város lakói kajakokkal közlekedtek a vízzel elárasztott utcákon. Előrejelzések szerint napközben már eláll az eső, de továbbra is szokatlanul hideg lesz a térségben.

Eközben Ferenc pápa vasárnap az Úrangyala előimádkozása után együttérzését fejezte ki az árvíz sújtotta Brazília lakosságának. Imádkozott az áldozatokért és hozzátartozóikért, valamint azokért , akik elveszítették otthonaikat. A heves esőzések okozta csaknem két hónapig tartó katasztrófának legalább mint húsz áldozata van, és több tízezren váltak földönfutóvá Brazíliában.

Ajánljuk még