logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mennydörgés kísérte a hóvihart, tízezrek maradtak áram nélkül

Erős szél és hóviharok következtében több tízezer háztartás maradt hétfőn áram nélkül Lengyelországban, az ítéletidő miatt délig országszerte több mint háromezerszer riasztották a tűzoltókat. Mintegy 400 lakóépületben keletkeztek károk, két ember megsérült.  

Az országban az éjszaka és a nap folyamán erőteljes viharok söpörtek végig, ezek az északi tengerparttól a déli irányban haladó frontvonalakat kísérik. A széllökések helyenként az óránkénti 100-118 kilométeres sebességet is elérik.

A téli időszakra nem jellemző, villámcsapásokkal és mennydörgéssel kísért hóviharok a hétfő déli órákban a fővárost, Varsót is elérték.

A meteorológiai szakportálok szerint csak reggel 9 óráig körülbelül 5 és félezer villámkisülés volt észlelhető országszerte.

A kormány biztonsági központja (RCB) honlapján elérhető adatok szerint hajnali 6 órára közel 11,4 ezer lengyelországi háztartás maradt áram nélkül. A nap folyamán ezek a számok folyamatosan növekednek. Az RCB este – a délután 13 óráig összegyűjtött adatok alapján – közölte: az áramszünet több mint 320 ezer háztartást érintett.

Délutáni hatósági közlemények szerint például a nyugaton fekvő Nagy-lengyelországi vajdaságban 30 ezer, az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaságban 21 ezer háztartás maradt áram nélkül. A Mazóviai vajdaságban a Varsótól délre fekvő Radom város környékén pedig 28 ezer olyan háztartásról számoltak be, ahol szünetel az áramellátás.

A tűzoltókat délutáni 15 óráig mint négy és fél ezer alkalommal riasztották a letört faágak, eltorlaszolt utak miatt is. Megrongálódott 364 épület.

Az északkelet-lengyelországi Elblag városában egy nő és egy férfi megsérült egy lezuhant faág miatt.

Az erős szélre tekintettel az országos meteorológiai szolgálat hétfőre a déli vajdaságok számára a háromfokos skálán a legalacsonyabb, első fokú, az ország nagyobb részére pedig másodfokú riasztást adott ki.


Ausztrián is viharos széllökésekkel vonult át egy viharfront hétfőn. Csak Bécsben több mint száz alkalommal riasztották a tűzoltókat az orkán erejű szél okozta károk miatt. A havas esővel járó ítéletidőben több alkalommal leálltak a villamosok, illetve a földalatti, utóbbi azért, mert beázott a metróalagút.

Címlapfotón: Sűrű havazás Varsó utcáin 2022. január 17-én. A havazás mellett szélvihar is meglepte a lengyel főváros lakóit, az utcákon szinte megállt a közlekedés. A meteorológusok szerint az elkövetkező napokban még tovább romlik az időjárás (Fotó: EPA/Radek Pietruszka)

Ajánljuk még