logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Macron bemutatja a francia elnökség programját

| Szerző: hirado.hu
Válságos pillanatban, ingatag politikai és gazdasági helyzetben veszi át Párizs az EU elnökségét: az elhibázott, túlideologizált uniós energiapolitika következtében évtizedek óta nem tapasztalt krízishelyzet állt elő, miközben a Brexit utáni vákuumot fokozza, hogy Merkel mandátumának lejártával Németország és Franciaország is Európa vezető szerepének betöltésére törekszik. Emmanuel Macron köztársasági elnök szerdán mutatja be az Európai Parlamentben a soros EU-elnökség programját.

Az egyre nagyobb téttel játszott hatalmi mérkőzés Európa vezető szerepéért Németországgal a franciák szempontjából létfontosságú „atomalku”, és a teljes gőzzel beinduló elnökválasztási kampány, melyet szokatlan intenzitással határoz meg a nemzeti identitás kérdése is; többek között e kérdések határozzák meg azt az előadást, melyet az Európai Unió elnökségét átvevő Franciaország részéről tart szerdán Emmanuel Macron.

A francia elnökkel programja ismertetése után európai parlamenti képviselők megvitatják Franciaország hat hónapos uniós elnökségének politikai stratégiáját és céljait.

Macron elnök 11.30-kor szólal fel a plenáris ülésen, majd Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a parlamenti képviselőcsoportok vezetői fejtik ki véleményüket – tájékoztat az Európai Parlament sajtóosztálya. A francia elnökség mottója a „helyreállítás, erő, összetartozás”.

Túlhevült porondon

Válságos pillanatban, ingatag politikai és gazdasági helyzetben veszi át Párizs az Európai Unió elnökségét: az elhibázott, túlideologizált uniós energiapolitika következtében évtizedek óta nem tapasztalt krízishelyzet állt elő, miközben a Brexit utáni vákuumot fokozza, hogy Merkel mandátumának lejártával Németország és Franciaország is Európa vezető szerepének betöltésére törekszik.

Bár az előzetes információk szerint viszonylag ismert a francia EU-elnökség programja (a határok nélküli schengeni övezet reformja, az európai védelmi rendszer felállítása, törvények az új digitális szolgáltatásokról és a piacokról, a szén-dioxid-árképzés kiigazítási rendszerének létrehozása, a közös minimálbérre vonatkozó szabályok), számos olyan kérdés akad, amely egyértelműen túlmutat a hat hónapos francia elnökségen, és meghatározhatja a következő esztendők vitatémáit, konfliktusait.

 

Eddig szokatlan vetületként kerül előtérbe a Nyugat-Európa országaiban szinte tabutémaként kezelt nemzeti szuverenitás kérdése: az uniós zászló kihelyezését a párizsi Diadalívre kifogásolta az egységesen fellépő jobboldal, hiszen az uniós jelképet a francia zászló eltávolítása után helyezték el, a mindez egy fontos síremléknél történt. A kialakult vitát követően a francia kormány két napon belül leszedette az uniós zászlót.

A belviták ellenére a francia elnökség határozottan kiáll az európai szuverenitás mellett

– derült ki Clément Beaune európai ügyekért felelős államtitkár nyilatkozatából, melyet az Ouest France című lapnak adott Macron szerdán ismertetendő programja kapcsán.

 

Ajánljuk még