logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lövések dördültek az osztrák–magyar határon – a TEK is kivonult

| Szerző: hirado.hu
Eberauban (Monyorókerék) hétfőn egy ellenőrzés során lövéseket adtak le a rendőrök munkáját segítő katonákra. Egy embercsempész törte át a határátkelőt, és nyitott tüzet.

Michael Bauer ezredes, az osztrák védelmi minisztérium szóvivője a Twitteren jelentette be, lövések dördültek hétfőn az eberaui (Burgenland, Güssing járás) határátkelőnél. Egy busz vezetője kerülte ki az ellenőrzést, majd elmenekült – írja a Heute osztrák lap.

„A katonák üldözőbe vették őket, és tüzet nyitottak rájuk. Senki sem sérült meg, a fegyveres el tudott menekülni Magyarországra”

– áll a közleményben.

„A mai eset azt mutatja, hogy új szakaszba lépett az emberkereskedők tevékenységéhez kapcsolódó bűnözés. Örülök, hogy a bevetett katonák nem sérültek meg a tűzpárbajban. Szeretnék köszönetet mondani minden bevetett katonának, akik Ausztria határainak biztonságát biztosítják” – mondta Klaudia Tanner védelmi miniszter.

A burgenlandi kormányzó, Hans Peter Doskozil (SPÖ) döbbenten nyilatkozott: „ez a támadás megmutatta, hogy a nemzetközi migránscsempészetben már nincsenek tabuk, és ez új politikai megoldásokat igényel.” Doskozil szerint a menekültügyi eljárások Európából történő kiszervezése kihúzná a talajt a jövedelmező bűncselekmény üzleti modellje alól.

A Krone osztrák lap megjegyzi, hogy Gerhard Karner belügyminiszter és magyar kollégája, Pintér Sándor kedden találkozik majd. Karner közölte: „a burgenlandi-magyar határon reggel történt drámai incidens kapcsán ismét látható, mennyire fontos a külső határvédelem. Ezt a kérdést is meg fogjuk beszélni holnap Budapesten magyar kollégámmal”.

Hatalmas a rendőri készültség a vasi faluban – a TEK is kivonult a helyszínre

A legfrissebb információink szerint az embercsempész a szentpéterfai régi határőr laktanyában keresett magának menedéket – írja a vaol.hu.  A TEK az épületet körülvette, nemsokára osztrák oldalról érkezik egy drón is, ami segítheti az elfogási műveletet. Meg nem erősített információink szerint ráadásul nem egyedül, hanem társával együtt bújt el az embercsempész.

A címlapfotó illusztráció.

 

Ajánljuk még