logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európai idő: Szuperállam a láthatáron?

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Parlament búcsúzik elhunyt elnökétől David Sassolitól, és készül utódjának megválasztására. Vitapontok a német–francia viszonyban: összeállhat-e a tandem? Nógrádi György szerint Németország kevéssé igazodhat az uniós elnökségét betöltő Franciaország célkitűzéséhez az európai szuverenitás és a brüsszeli remények szerint elképzelt európai szuperállam megteremtését illetően – ezek voltak a Kossuth Rádió Európai idő című műsorának témái.

A teljes műsor itt hallgatható meg:

.

Sassoli utódjának megválasztására készül az Európai Parlament

Egy héttel mandátumának lejárta előtt meghalt az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli.

Sassoli halálával egyetlen hétre maradt vezető nélkül az EP, ahol a jövő héten mindenképpen új elnököt választottak volna. Négy képviselő indul a tisztségért, a konzervatív lengyel, a zöldpárti svéd és a szélsőbalról érkező spanyol képviselő, akinek azonban nincs matematikai esélye, miután a liberális és – nagy nehezen – már a szocialista frakció is kész támogatni a néppárti jelöltet. A parlamenti erőviszonyok így toronymagas esélyessé teszik a máltai Roberta Metsolát, aki nőként és kis tagállamból érkezve a zöld- és kommunista szavazatokra is számíthat majd.

A 43 éves politikus az európai jog szakértője, ezzel foglalkozott máltai diplomataként, majd az európai külügyi szolgálat vezetője mellett tanácsadóként is. Metsola 2013-ban lett az EP tagja.

Nógrádi: A franciák akarnak diktálni Európában

A biztonságpolitikai szakértőt arról kérdezték, mi határozhatja meg az új, hárompárti német kormány viszonyulását az európai szuverenitás, illetve az európai szuperállam létrehozását illető kérdésekhez, vitákhoz. A szakértő elmondta: az elmúlt időszak, főleg az orosz–ukrán konfliktus megmutatta a németeknek, hogy az unión belül az amerikai álláspont a meghatározó, az amerikaiak pedig nem igazán kíváncsiak az európaiak véleményére. Németországnak ugyanakkor tudomásul kell vennie, hogy miután eddig a francia–német tandem működése határozta meg Európa sorsát, az államfőválasztás előtt álló Franciaország – részint, hogy ellensúlyozza Németországot –, Olaszország bevonását is tervezi ambíciói eléréséhez.

A szakértő úgy vélte, Németország kevéssé igazodhat a francia uniós elnökség célkitűzéséhez a hadügyi-védelmi kérdéseket is magában foglaló európai szuverenitás megteremtését illetően. Nyilvánvaló, hogy a franciák akarnak diktálni Európában, ennek elérésében pedig jól jön hat hónapos uniós elnökségük is, amelynek során a francia hadiipart elsősorban az amerikaival szemben próbálják érvényesíteni az Európai Unióban – magyarázta Nógrádi György.

A címlapképen Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár (Fotó: EPA/John Thys/Pool Alternative Crop)

Ajánljuk még