logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az űrből is látni lehetett a tongai vulkánkitörést – Videó

| Szerző: hirado.hu
Január 15-én kitört a tongai Hunga Tonga-Hunga Ha’apai szigetnél fekvő víz alatti vulkán. Az esemény az elmúlt évtizedek legnagyobb kitörése, lökéshullámát még hazánkban is ki tudták mutatni. A vulkánkitörést a Föld körül keringő műholdak is érzékelték.

A tongai vulkánkitörést a Föld körül keringő műholdak is megfigyelték – írja a Space.com. Az amerikai Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által üzemeltetett GOES-West a kitörést dokumentálta, az alábbi videón pedig jól látható a robbanás, majd a szétterjedő lökéshullám.

Január 15-én kitört a tongai Hunga Tonga-Hunga Ha’apai szigetnél fekvő víz alatti vulkán. Az esemény az elmúlt évtizedek legnagyobb kitörése, lökéshullámát még hazánkban is ki tudták mutatni.

Az intenzív robbanásos kitörés rövid idő alatt egy 20 kilométeres magasságig felnyúló és öt kilométer szélességben szétterülő vulkanikus felhőt hozott létre, ami nagyon látványosan jelent meg a műholdfelvételeken is. A hatalmas felhőn belül körülbelül 190 ezer villámot detektáltak.

A kitörés erős lökéshullámot indított útjára, melynek ereje ablakokat tört be a környező szigeteken. A hangrobbanást Új-Zélandon, sőt hét órával a kitörést követően, a több mint 9000 kilométerre fekvő Alaszkában is hallani lehetett. A nyomáshullám azóta az egész bolygón végigfutott, melyet a meteorológiai állomások légnyomás érzékelő szenzorai mindenhol észleltek.

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai többévnyi szünet után 2021. december 20-án tört ki. A vulkáni tevékenység január 5-én alábbhagyott, majd január 13-án egy újabb kitörés következett. Már ez a kitörés is egy 17 kilométeres hamufelhőt emelt a magasba, a hatóságok pedig cunami riasztást adtak ki.

Kapcsolódó tartalom

A szombati kitörés azonban még nagyobb volt, hétszer erősebb, mint a december 20-i. Cunamiriadót rendeltek el többfelé a csendes-óceáni partvidékén. A szőkőár elárasztotta Tonga partjait, elérte Kaliforniát és Alaszkát is.

Ajánljuk még