logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Djokovic élete legrosszabb napja volt a vasárnap, mutatjuk a részleteket

Kiutasították Ausztráliából Novak Djokovicot. A szerb teniszező már el is hagyta az országot. Csaknem másfél hét után azért kellett mennie, mert nem oltatta be magát koronavírus ellen, pedig az ausztrál szabályok ezt megkövetelték volna. Az ausztrál nyílt teniszbajnokság holnap kezdődik, de ezen Novak Djokovic már nem vehet részt. Sőt, az ügy jelenlegi állása szerint a következő három évben sem utazhat be Ausztráliába – számolt be róla az M1 Híradója.

Fotósok és tévéstábok gyűrűjében hajtott ki a Novak Djokovicot szállító autó a kiutasított külföldieknek fenntartott karanténhotel garázsából. Az idegenrendészeti őrizetben lévő sportoló ügyvédeinek melbourne-i irodájába tartott. Onnan követte végig a szövetségi bíróság előtti meghallgatást, amely pontot tett a tíz napja húzódó ügy végére.

Az ausztráliai nyílt teniszbajnokságra érkező szerb teniszezőt másfél hete egyenesen a reptérről vitték a karanténhotelbe, miután az ausztrál hatóságok szerint „nem tett eleget az országba való belépés feltételeinek”. Egy helyi bíróság döntése nyomán hétfőn visszakapta a vízumát, és néhány edzésen részt is vett, de a bevándorlásügyi miniszter pénteken ismét érvénytelenítette a belépési engedélyét.

A szerb teniszező rajongói lelkes skandálással várták a döntést a melbourne-i szövetségi bíróság épületénél.

Ám a lelkesedés helyét fokozatosan átvette a csalódottság, miközben kihangosítón hallgatták végig az ítélet kihirdetését. A háromfős bírói testület egyhangúlag elutasította a fellebbezést, így a sportolót kiutasították Ausztráliából. A döntés indoklását a következő napokban teszik közzé.

Számunkra még mindig ő a legjobb! Függetlenül attól, hogy mit mondanak róla, mit tesznek ellene. Csak úgy tudják megakadályozni, hogy újra nyerjen, ha egyáltalán nem engedik játszani” – mondta egy elkeseredett rajongó.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közleményben üdvözölte a bíróság állásfoglalását. A politikus úgy fogalmazott: a kormány „egészségügyi és biztonsági megfontolásból, a közérdeknek megfelelően” érvénytelenítette a sportoló vízumát.

Kapcsolódó tartalom

Melbourne-ben az elmúlt napokban komoly vitát váltott ki Novak Djokovic ügye. Sokan felháborodtak azon, hogy bár a 34 éves világsztár nem fogadja el a koronavírus elleni védőoltást, mégis különengedélyt kapott a bajnokság szervezőitől, miközben Ausztráliába csak a beoltott külföldiek léphetnek be. A sportoló ráadásul az idegenrendészeti meghallgatáson a hírek szerint többször is ellentmondásba keveredett.

Egy csomó olyan esetről tudunk, amikor a Covid-szabályok miatt az emberek a saját államukba se tudtak belépni. Ezért nem volna méltányos kivételt tenni vele, és csak úgy beengedni az országba” – vélte egy melbourne-i férfi.

Az ügy az oltásellenes csoportoknak is újabb munícióval szolgált, főleg azok után, hogy a világsztárnak korábban több oltásszkeptikus kijelentése is volt. Szombaton több százan tüntettek a viadalnak helyt adó csarnok előtt, Novak Djokovic szabad beutazását és a korlátozások eltörlését követelték.

A sportoló ügyvédei vasárnap délután kommentár nélkül hagyták el a szövetségi bíróság épületét,

miután a döntés ellen már nem lehetett fellebbezni.

Közben a karanténhotelben Novak Djokovic stábja már javában csomagolt. A címvédésre érkező teniszcsillag, az országból kiutasítva, egyetlen mérkőzés nélkül volt kénytelen elhagyni a bajnokságot, egy Dubajba tartó járat fedélzetén. Távozása előtt nyilatkozatban adott hangot csalódottságának, és minden jót kívánt sportolótársainak.

Azt egyelőre nem tudni, mikor vehet részt legközelebb a rangos melbourne-i tornán, a szabályok értelmében ugyanis kiutasított külföldiek három évig nem léphetnek be Ausztráliába.

Ajánljuk még