logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Akkora gigamolyt találtak, hogy a B-kategóriás horrorok rajongói is elégedetten csettintenek majd

| Szerző: hirado.hu
Az emberek által szinte soha nem látott gigantikus lepkét találtak egy ausztrál iskola építkezésén. A kolosszális rovar olyan nehéz, hogy nem tud repülni, és csak pár nappal a párzás előtt éri el teljes méretét.

Óriási molylepkéről, tudományos nevén Endoxyla cinereusról tett közzé fotót hivatalos Facebook-oldalán az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet (CSIRO).

Az óriáslepke a világ legnagyobb lepkefaja. Teljesen kifejlett állapotban a nőstények, amelyek körülbelül kétszer akkorák, mint a hímek, akár 30 grammot is nyomhatnak, és elérhetik a 25 centiméter szárnyfesztávolságot – írja a LiveScience.

Mint sok egyéb hatalmas méretű állat, erre a példányra is Ausztráliában találtak rá még tavaly májusban. Ezt a bizonyos molylepkét egy esőerdő melletti iskolában bújt meg.

Az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet tájékoztatása szerint az állat lárvái sima kérgű eukaliptuszfákba fúródnak be, ahol akár egy évig is lehetnek, mielőtt lepkékké változnának. A kifejlett példányok egyáltalán nem táplálkoznak, és csak néhány napig maradnak életben, fajfenntartás céljából.

A bejegyzésben kiemelték, hogy folyamatosan kutatják ezeket az állatokat, és az Ausztrál Nemzeti Rovargyűjtemény részeként kincsként kezelik őket. Ausztráliában körülbelül 22 000 lepkefaj él.

Ajánljuk még