logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Csendes-óceán déli térségében véget ért a vulkánkitörés miatt elrendelt szökőárriadó

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) vasárnap lefújta a Tonga közelében lévő, tenger alatti vulkán kitörése nyomán elrendelt szökőárriadót, Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök azt közölte, hogy bár a kitörés jelentős anyagi károkat okozott az ország északi partvidékén, nem történt személyi sérülés.

Amint a repülési viszonyok lehetővé teszik, Új-Zéland katonai repülőgépet küld a térségbe – tette hozzá az új-zélandi kormányfő, hozzátéve, hogy „kisebb tengermozgások” még várhatóak.

Kapcsolódó tartalom

A szökőárhoz (cunami) a Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán kitörése vezetett Tongán. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku’alofában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől.

A tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be.

A cunami hatásait egyebek között Peruban is észlelték, ahol a parti őrség 23 embert mentett ki a part menti vizekből.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Twitteren jelezte, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani a természeti katasztrófát szenvedett térségnek. Mint írta: Washington „mélyen aggódik Tonga lakóiért”.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még