logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elnökének halála után az utód megválasztására készül az EP

| Szerző: hirado.hu
Egy héttel mandátuma lejárta előtt meghalt az Európai Parlament elnöke, David Sassoli. Ezzel szinte biztossá vált, hogy az EP elnökségét nem baloldali jelölt veszi át a ciklus második felében. A legesélyesebb aspiráns egy konzervatív máltai képviselő, Roberta Metsola – hangzott a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.
A beszámolót itt hallgathatja meg

Több hónapig tartó súlyos betegség következtében, 65 éves korában a héten meghalt David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke. Sassoli 2009-ben, 53 évesen választotta a politikusi pályát, előtte sikeres politikai újságíró volt. Különböző lapoknál és televízióknál, valamint az olasz nemzeti hírügynökségnél dolgozott. Az EP ügyrendjén a tragikus eset nem sokat változtatott, mivel Sassoli elnök mandátuma  jövő héten mindenképpen lejárt volna – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában, szombaton.

David Sassoli (Fotó: EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL)

Az olasz szocialista politikus december közepén jelentette be, hogy mandátumának lejártával visszalépne újrajelölésétől. A beszámoló szerint egészségi állapota mellett a háttérben állt az is, hogy a liberális frakció felsorakozott a ciklus elején kötött megállapodás mellett, miszerint az első két és fél évben a szocialisták, a másodikban a Néppárt adja az elnököt. Ez nem ment egyszerűen, ugyanis a szocialisták a mostani politikai szezon kezdetére meggondolták magukat. Az elmúlt időszakban az európai baloldal egyre több tagállamban aratott választási győzelmeket, ami a parlamenti frakciót is felbátorította, mondván, a tagállami sikerek miatt a korábbinál nagyobb arányban jár nekik intézményi vezetői tisztség.

Biztosnak tűnik azonban, hogy az EP új elnökét nem a szocialisták adják. Sassoli halálával csupán egyetlen hétre maradt vezető nélkül az EP, ahol a jövő héten mindenképpen új elnököt választottak volna. Négy képviselő indul a tisztségért, a konzervatív lengyel, a zöldpárti svéd és a szélsőbalról érkező spanyol képviselőnek azonban nincs matematikai esélye, miután a liberális és – nagy nehezen – már a szocialista frakció is kész támogatni a néppárti jelöltet.

Roberta Metsola (Fotó: EPA/WOJCIECH OLKUSNIK)

A parlamenti erőviszonyok így toronymagas esélyessé teszik a máltai Roberta Metsolát, aki nőként és kis tagállamból érkezve zöld és kommunista szavazatokra is számíthat majd.

A 43 éves politikus az európai jog szakértője, ezzel foglalkozott máltai diplomataként, majd az európai külügyi szolgálat vezetője mellett tanácsadóként is. Metsola 2013-ban lett az EP tagja.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Címlapkép: David Sassoli búcsúztatása Rómában (Fotó: EPA/ALESSANDRO DI MEO)

Ajánljuk még