logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Özönlenek az illegális bevándorlók Európába, Spanyolországban már a rendőrséggel is konfliktusba kerültek

Rekordszámú, csaknem 30 ezer migráns kelt át tavaly a La Manche-csatornán és azóta sincs megállás. Alig kezdődött el az új év, és már több mint 450-en érkeztek Franciaországból az Egyesült Királyságba, miközben folyamatosan érkezik az utánpótlás. Egyre nagyobb nyomás nehezedik például Spanyolországra, amelynek területére mintegy 40 ezer illegális bevándorló érkezett 2021-ben – számolt be az M1 Híradója.

Megrohamoztak a spanyol rendőrök egy raktárat a spanyolországi Badalonában, közvetlenül Barcelona mellett, hogy kilakoltassák az épületet önkényesen elfoglaló afrikai migránsokat. A művelet azonban dulakodásba fulladt a rendfenntartók, illetve a bevándorlók és az őket támogató civilek között, akik a kiürítést elrendelő bírósági végzés ellenére sem akarták elhagyni az ingatlant, hogy azt visszakaphassa a tulajdonosa.

A migránsok közül többen évek óta az elhagyatott ipari épületben laktak, mások csak néhány hónapja költöztek be. Miután el kellett hagyniuk a szállást, sokan az utcán vertek tanyát.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint csak tavaly mintegy 40 ezren léptek be illegálisan Spanyolországba,

jóval többen, mint egy évvel korábban. A legtöbben Marokkó felől érkeztek.

Minden korábbinál több, csaknem 30 ezer migráns kelt át tavaly a La Manche-csatornán is, és azóta sincs megállás.

Alig kezdődött el az új év és már több mint 450-en érkeztek ezen az útvonalon Franciaországból az Egyesült Királyságba.

A brit parti őrség a hét elején csaknem 100 embert vitt Dover partjaihoz, miután gumicsónakokban találtak rájuk.

A számok annak ellenére emelkednek, hogy a francia hatóságok három, egyenként 75 fős csoportot is meggátoltak abban, hogy megtegye a veszélyes utat a Doveri-szoroson keresztül. Az egyre gyakoribbá váló átkelések továbbra is feszültséget okoznak Franciaország és az Egyesült Királyság között.

London azt szeretné, ha minél előbb megállapodás születne a két ország között arról, hogy Párizs visszafogadja a migránsokat. Ugyanakkor szorgalmazza többek között a közös járőrözést Franciaország partvidékén. Párizs ugyanakkor úgy látja,

a túlságosan megengedő brit szabályozás még mindig mágnesként vonzza az illegális bevándorlókat.

Címlapfotó: MTVA

Ajánljuk még