logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megvan a világ legnagyobb csillagzafírtömbje

A világ legnagyobbjaként ismert el a Guinness Világrekordok egy 510 kilogrammos, összesen 2,5 millió karátos csillagzafírtömböt, amelyre merő véletlen folytán bukkantak kutat ásó férfiak Srí Lankán egy lakóház udvarán.

A gigantikus drágakő azután került be a rekordok könyvébe, hogy a Gübelin svájci drágakőlaboratórium hitelesítette a legalább 100 millió dollárt érő kőzet paramétereit – közölte Lohan Ratwatte Srí Lanka-i drágakő- és ékszeripari államminiszter.

A halványkék kő a Srí Lanka déli részén fekvő, drágakőbányáiról híres Ratnapurában került elő, és a Serendipity Sapphire (Szerencsés zafír) nevet kapta, amely arra utal, hogy olyan helyen került elő, ahol nem is keresték.

A kő gazdája, aki már harmadik generációs drágakőkereskedő, elmondta, hogy szinte „belebotlott ebbe a hatalmas példányba”, amikor a munkások közölték vele, hogy ritka kőzetre bukkantak. A leletről kiderült, hogy valójában sár- és agyagtömbbe ágyazott zafírhalmaz. A követ hónapokig tisztították a sártól és más szennyeződésektől.

A kék csillagzafír arról ismert, hogy egy fényvisszaverődési jelenség miatt a közepén csillag látszik.

Az államminiszter közölte, hogy a jelenleg Svájcban található zafírtömböt Nagy-Britanniába viszik, hogy ott elárverezzék.

Ajánljuk még