logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az amerikai demokrata szenátorok bemutatták az Oroszország elleni szankciós törvényjavaslatot

| Szerző: hirado.hu
A Fehér Ház által támogatott törvényjavaslat rendelkezései segítik Ukrajna biztonságának megerősítését a Reuters szerint, egyben javasolja, hogy az Egyesült Államok „mérlegeljen minden rendelkezésre álló intézkedést” annak biztosítására, hogy az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat 2 gázvezetéket ne helyezzék üzembe.

Az amerikai szenátus demokrata szenátorai szerdán ismertették az orosz kormány és a hadsereg vezető tisztségviselői, köztük Vlagyimir Putyin elnök, valamint kulcsfontosságú bankintézetek ellen irányuló, átfogó szankciók bevezetéséről szóló törvényjavaslatot, amennyiben Moszkva ellenséges tevékenységet folytatna Ukrajna ellen.

Kulcskérdés az Északi Áramlat 2

A Fehér Ház által támogatott törvényjavaslat rendelkezései segítik Ukrajna biztonságának megerősítését a Reuters szerint, egyben javasolja, hogy az Egyesült Államok „mérlegeljen minden rendelkezésre álló intézkedést” annak biztosítására, hogy az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat 2 gázvezetéket ne helyezzék üzembe. Úgy fogalmaznak, hogy a vezeték „az Orosz Föderáció rosszindulatú befolyásának eszköze”.

Kapcsolódó tartalom

A törvényjavaslatot bemutató Robert Menendez szenátor, a szenátus külügyi bizottságának demokrata elnöke közleményében kiemelte: „ez a jogszabály egyértelművé teszi, hogy az amerikai szenátus nem fogja tétlenül nézni, ahogy a Kreml Ukrajna újbóli megszállásával fenyegetőzik.”

A törvényjavaslat, amelyről először a Washington Post számolt be, olyan oroszországi vállalatokat is célba venne, amelyek olyan rendszerekkel foglalkoznak, mint például a SWIFT, amelyet a bankok használnak a kulcsfontosságú információk kommunikációjára. Menendez szóvivője szerint több mint két tucat demokrata, köztük Chuck Schumer többségi vezető támogatta a törvényjavaslatot. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint a törvényjavaslat súlyos gazdasági károkat okozna Oroszországnak.

A szóvivő szerint egy másik, Ted Cruz republikánus szenátor által támogatott törvényjavaslat nem védi meg Ukrajnát. Cruz törvényjavaslatának elfogadásához 60 szavazatra van szükség, így elképzelhető, hogy nem kapja meg a szükséges voksokat. A javaslatról a héten szavaznak. Menendez törvényjavaslata alternatíva a demokratáknak, akik támogatják a már elkészült, de még németországi jóváhagyásra váró Északi Áramlat 2 gázvezetékkel szembeni szankciókat.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán elnök mindenképpen szankcionáltatná a gázvezetéket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnali szankciókat sürget a gázvezeték ellen, akkor is, ha Oroszország nem támadja meg Ukrajnát, mivel annak működése „biztonsági és gazdasági fenyegetést jelent Európára”. Egy Zelenszkijhez közel álló, de névtelenséget kérő személy úgy fogalmazott, „Kijev minden olyan politikát ellenez, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy inváziós fenyegetéssel érvényesítse akaratát”.

Bár Joe Biden amerikai elnök a gázvezetéket Európa számára rossz üzletnek nevezte, mivel szerinte az növelné Oroszország befolyását a térségben,

tavaly azonban a kormánya eltekintett a projektet irányító  Északi Áramlat 2 elleni szankcióktól, mivel a Fehér Ház a Németországgal való kapcsolatok helyreállítását fontosabbnak ítélte.

A gázvezeték Németországot, Európa legnagyobb gazdaságát látná el energiahordozóval, amely épp most zárja be szén- és atomerőműveit. Több demokrata szenátor hétfőn késő este a Biden-adminisztráció tisztviselőivel folytatott megbeszélésen úgy foglalt állást, hogy a Cruz által javasolt, az Északi Áramlat 2-re vonatkozó szankciók árthatnak a Németországgal fennálló kapcsolatoknak, különösen az Oroszországgal, Iránnal és a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekben.


Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő reagált az amerikai szenátusban készült törvénytervezetre, mely Vlagyimir Putyin elnök, a környezete, valamint az Északi Áramlat 2 gázvezeték és az orosz bankok elleni szankciók bevezetésére irányul. „Az államfő vagy az Oroszország vezetője elleni szankciók bevezetése olyan, minden határt túllépő intézkedés, amely a kapcsolatok megszakításához hasonlítható. Mire készül Oroszország? Oroszország mindig készen áll és mindig azt teszi, ami országunk érdekeit szolgálja” – hangoztatta Peszkov.

 

Ajánljuk még