logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb tartófal omlott be a Szapáry fürdőben: az Europa Nostra és az EBRD is támogathatja Herkulesfürdő megmentését

| Szerző: hirado.hu
Beomlott a herkulesfürdői Szapáry fürdő egyik tartófala, melyet idén tavasszal szándékoztak megerősíteni a műemlék megmentésén fáradozó civilek. A munkálatokat az Europa Nostra és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is támogathatja – számoltak be a hírről a Krónikaonline.ro hírportál cikkében.

Amit raktak délig, leomlott estére, / Amit estig raktak, leomlott reggelre” – kicsit a Kőmíves Kelemen című ballada cselekményére emlékeztetnek a herkulesfürdői Szapáry fürdő mentési munkálatai, ugyanis tavaly év végén az értékes műemlék épület újabb tartófala omlott be – írták a cikkben.

Majd felidézték, hogy 2019 februárjában az egykori szalon tetőzete mondta fel a szolgálatot, azután kezdett sürgősségi beavatkozásba az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legjelentősebb fürdőépületén a temesvári fiatal építészekből álló Locus Egyesület. A civil szervezet azóta mintegy százezer eurót kalapozott össze a sürgősségi beavatkozásra, melynek keretében az épület legleromlottabb részeit erősítették meg, tavasszal pedig újabb mentési munkálatokba kezdtek volna. Többek között a most leomlott tartófalat erősítették volna meg.

A civilek a napokban a Herculane project Facebook-oldalán ismertették a szomorú hírt, miszerint tavaly decemberi 21-i ellenőrző látogatásuk alkalmával szembesültek az újabb veszteséggel. Mint írták, mindent megtesznek a kár helyreállítása érdekében, de ehhez a még 2017-ben készült műszaki terv aktualizálására van szükség.

(Fotó: Facebook/Herculane Project)

Az elmúlt évek alatt bár számos beavatkozás is történt, az esővíz beszivárgása miatt nagymértékben károsodtak is a műemlék egyes részei. A civileknek egyelőre csak a sürgősségi beavatkozásra van lehetőségük, az épület jogi helyzete ugyanis nem tisztázott, így a felújítási munkálatokat nem lehet elkezdeni.

(Fotó: Facebook/Herculane Project)

Oana Chirilă, a Locus Egyesület elnöke a Gândul központi lapnak nemrég elmondta, hogy erőfeszítéseik kezdenek beérni, ugyanis a Krassó-Szörény megyei műemlék épület bekerült az Europa Nostra műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó páneurópai nonprofit szervezet látókörébe, melynek segítésével az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is támogatná a megmentését.

Az európai hatóságok ugyanis kiválasztották a kontinens 12 legveszélyeztetettebb műemlékét, és ezek egyike Herkulesfürdő egykori büszkesége, a Szapáry fürdő.

Ezek közül hétnek a megmentésére tízezer eurós kölcsönt biztosít a pénzintézet a „7Most Endangered 2022” program keretében. Oana Chirilă szerint amennyiben a romániai fürdő bekerül a hét támogatandó veszélyeztetett műemlék közé, az nemcsak a Szapáry fürdőnek jelenthet mentőövet, hanem Herkulesfürdőnek is. Ez esetben ugyanis az európai szakemberek kiszállnak a helyszínre, és maguk felügyelik a helyreállítási, megerősítési munkálatokat, illetve tesznek javaslatokat az újabb munkálatokra.

Az európai hírnév sokat segít, ugyanis fel akarjuk hívni Herkulesfürdőre Európa figyelmét, és ez jó kezdet – fogalmazott a bukaresti lapnak a projektvezető.

Úgy vélte, ez a „pénzcsapokat” is megnyithatja a fürdőépület felújításához, ahhoz azonban először a romániai hatóságoknak kellene tisztázniuk az ingatlan jogi helyzetét. Az épület ugyanis jelenleg a herkulesfürdői polgármesteri hivatal, a terület azonban, amelyre épült, egy magáncég tulajdonában van, mely ellen csődeljárás indult. Ahhoz, hogy elkezdődhessen a felújítás, a bíróság ezt is a polgármesteri hivatalnak kell ítélje.

(Fotó: Facebook/Herculane Project)

Delia Iliescu, a herkulesfürdői polgármester tanácsadója a lapnak úgy nyilatkozott, hogy ha megkapnák a terület tulajdonjogát, uniós alapokra pályáznának a Szapáry fürdő felújítása érdekében. Addig is a Locus Egyesület továbbra is folytatja SMS-kampányát a sürgősségi beavatkozás finanszírozásához, egy, a 8845 telefonszámra küldött SMS-sel (az SMS szövegébe azt kell írni, hogy Herculane) két eurónak megfelelő összeggel lehet támogatni a műemlékmentést – tudhattuk meg a Krónikaonline.ro cikkéből.

A Krassó-Szörény megyei Herkulesfürdő az Osztrák–Magyar Monarchia időszakában élte aranykorát, de a Cserna folyó völgyében levő termálvízforrásokat már a rómaiak is ismerték, akik templomot és oltárt emeltek itt a meleg források isteneként tisztelt Herkulesnek

– ismertették a cikkben.

Az első fürdőt valószínűleg Traianus császár építtette. A település 1817-ben I. Ferenc király látogatásakor kapta a nevét, ekkor már ismert volt balneoturizmusáról. A Herkules-szobrot 1847-ben Károly osztrák herceg ajándékozta a városnak hálából azért, mert sok katonája itt nyerte vissza egészségét. Nemcsak katonák, császárok és császárnék is megfordultak itt: I. Ferenc, II. József és I. Ferenc József osztrák császár, Karolina és a Sissiként is ismert Erzsébet császárné, I. Károly román és I. Sándor szerb király.

A monumentális Szapáry fürdő a 19. században, Alpár Ignác tervei alapján épült francia reneszánsz stílusban. A kétszintes, lapos tetős épülettömböket időnként megszakítja hat, gúla alakú tetővel záródó épülettömb, illetve középen a főbejárat kupolás, előreugró előcsarnokos tömege, melyhez egy fahídon át lehet eljutni.

Címlapfotó: Facebook/Herculane Project

Ajánljuk még