logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szerdán szavaznak az új cseh kormány programjáról

A cseh koalíciós kormány programja realista, nem ígér teljesíthetetlen dolgokat és célja, hogy Csehország a világ legfejlettebb országai közé kerüljön – jelentette ki Petr Fiala miniszterelnök szerdán Prágában, amikor ismertette kormánya programját és bizalmat kért számára a képviselőháztól.  
Prága, 2022. január 12. Petr Fiala cseh miniszterelnök a parlament prágai üléstermében, ahol bizalmi szavazást tartanak az új, koalíciós kormány programjáról. MTI/EPA/Martin Divisek

Petr Fiala szerint a kormány mihamarabb stabilizálni kívánja a közkiadásokat, elindítani az évek óta halogatott nyugdíjreformot, külpolitikájában pedig fel akarja újítani a Václav Havel egykori államfő nevével fémjelzett irányvonalat, amely a demokráciára, az emberi jogokra és a civil társadalomra helyezi a hangsúlyt.

„Csehország a demokratikus Európa részét képezi, érvényesíteni akarjuk a szabadság és a demokrácia értékeit” – szögezte le a kormányfő. Megjegyezte, hogy Csehország 2023 végéig el akarja fogadni az úgynevezett Magnitszkij-törvényt, amely szankcionálja az emberi jogok megsértését a világban.

Kapcsolódó tartalom

A kormány elkötelezett híve Csehország EU és NATO-tagságának, aktív külpolitikát kíván folytatni, és 2025-ig a GDP két százalékára tervezi emelni a védelmi kiadásokat, amelyet törvénybe is iktatnának – hangsúlyozta Petr Fiala.

Az ANO mozgalom nem fog bizalmat szavazni a kormánynak, mert programjában teljesíthetetlen dolgokat ígér

– jelentette ki Andrej Babis, az ellenzéki mozgalom elnöke, volt kormányfő, aki majdnem másfélórás beszédben reagált Petr Fiala alig félórás felszólalására. Beszédében Babis nagyon sikeresnek nevezte az előző kormányt és bírálóan szólt az új kormányprogramról.

Tomio Okamura, a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) elnöke ugyancsak kijelentette, hogy pártja képviselői a kormány ellen fognak szavazni.

A 200 tagú parlamenti alsóházban az ötpárti kormánykoalíciónak 108 képviselője van, a hatályos szabályok szerint a bizalom megszerzéséhez a kormányoldalnak az ülésteremben jelenlévő képviselők egyszerű többségének  szavazatát kell megkapnia.
A bizalmi szavazásra várhatóan szerdán késő délután vagy este kerül sor, miután a kormányprogram vitájára több tucatnyi, többségében ellenzéki képviselő jelentkezett felszólalás

Ajánljuk még