logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sokkolják a lakosságot az energiaszámlák Romániában

| Szerző: hirado.hu
Tudtuk, hogy durva lesz az idei téli szezon az energiaárak kontrollálhatatlan emelkedése miatt, de nem sejtettük, hogy ennyire. Az energiaárak elrobbanása, és a szolgáltatók kapzsisága „lassan már emberéleteket követel” – írja a Főtér.

Az erdélyi hírportál beszámol arról, hogy az elmúlt nap során két durva eset is történt: egy Gorj megyei férfi öngyilkosságot kísérelt meg, egy brăilai lakos pedig szívinfarktust kapott a havi számlája láttán.

Előbbi egy 800 lejes (58 ezer forintos) villanyszámlát kapott kézhez, és mivel a teljes jövedelme havi 120 lej (8700 forint) szociális segélyben merül ki, úgy érezte, hogy ennek a földi életnek már nincs semmi értelme. A férfi fia rémülten hívta fel Turburea község polgármesterét azzal, hogy apja megpróbált egy késsel végezni magával, miután kibontotta a számla borítékját. A polgármester orvosi segítséggel sietett a helyszínre. Szerencsére a szúrt seb nem volt életveszélyes, az elöljáró pedig igyekezett megnyugtatni a férfit, hogy majd csak találnak valami megoldást – írja a Főtér.

A másik férfinak egy 2000 lejes (144 ezer forintos) gázszámlát kézbesített a postás, amitől annyira rosszul lett, hogy a felesége azonnal kihívta a mentőket. Az orvosok infarktust állapítottak meg nála, és azt tanácsolták, hogy próbálja megőrizni a nyugalmát. Ami ilyen számlák mellett nehéz lesz.

A férfi szerint a korábbi számlákhoz képest tízszeres árat szabott ki neki a szolgáltatója, amivel szerinte gúnyt űznek az előfizetőkből.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter egyébként könyörtelen szankciókkal fenyegette meg az energiaárak befagyasztásáról, illetve kompenzálásáról szóló törvényt kapzsiságból kijátszó szolgáltatókat, és azt tanácsolta a fogyasztóknak, hogy ne fizessék ki a gyanús számlákat. Itt van néhány tipp arra nézve, milyen esetekben nincs rendben a havi számlája.

Ajánljuk még