logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Antiszemitizmus miatt zártak be egy mecsetet Franciaországban

A francia kormány szerdán bejelentette, hogy sértő, antiszemita hangvételű beszéd miatt bezárt egy mecsetet az ország déli részén fekvő Cannes-ban.

Ez már a harmadik mecset, amelyet néhány hónapon belül bezártak Franciaországban, ahol a 2015-ös merényletek óta a hatóságok figyelemmel kísérik az iszlamista retorikát.

A több mint 2500 muszlim imahely közül 70 radikalizálódott – jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter a CNews televíziós csatornának adott interjúban.

A politikus tárcája december végén jelezte, hogy az említett imahelyek közül 21 jelenleg zárva van. Ennek oka közigazgatási előírásokkal, bírósági döntéssel, bérbeadással, munkálatokkal vagy közigazgatási zár alá vétellel magyarázhatók.

Öt imahelynél vizsgálták a bezárás lehetőségét, ezek között volt a Cannes-ban lévő is. Darmanin azt mondta:

bezárjuk, mert antiszemita megjegyzésekkel, illetve több iszlamista tevékenységgel gyanúsított egyesület, a CCIF és a BarakaCity támogatásával vádolhatóak”.

A CCIF magát franciaországi iszlamofóbia elleni muzulmán szervezetnek nevezi, a másik szervezet, a BarakaCity, pedig radikális iszlám tanokat hirdető csoport.

A miniszter az iszlamizmus népszerűsítésével vádolta a CCIF-et és a BarakaCityt 2020 őszén, amikor Samuel Paty történelem-földrajz tanár lefejezését követően feloszlatták őket. Egy fiatal iszlamista két éve ölte meg a pedagógust Párizs közelében, azt hozva fel tette indoklásaként, hogy Paty az órán Mohamed prófétáról készült karikatúrákról beszélt a diákjainak.

Cannes közel fekszik Nizzához, amely 2016-ban az utóbbi évek egyik legvéresebb dzsihadista támadásának színhelye volt az országban,

akkor 86 ember halt meg a terrormerényletben.

A régióból 2013-tól kezdve több tucat fiatal is bekerült az Irakba és Szíriába dzsihadistákat küldő hálózatokba.

Korábban Beauvais-ban zártak be mecsetet, ahol az imám a többi között a fegyveres dzsihádról szónokolt. A belügyminiszter szerint a mecset, amely mintegy 400 hívőnek adott otthont, a francia köztársasági modellt és Franciaországot támadta.

Október végén a Loire-menti régióban, a Le Mans város közelében lévő, mintegy 300 hívőt fogadó Allonnes mecsetjét zárták be a hatóságok hat hónapra prefektusi határozat alapján. A gyanú szerint az imahelyen tartott hitszónoklatokban jogosnak tartották a fegyveres dzsihádot és a terrorizmust.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még