logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A világ legjobbjai közé került a magyar útlevél

| Szerző: hirado.hu
A Henley & Partners cég figyelemmel kíséri a világ útleveleit és rendszeresen kimutatást készít a legerősebb és a leggyengébb úti okmányokról. Az idei első jelentés szerint Magyarország útlevele felkerült a toplistára, ahol a nyolcadik helyet foglalja el.

A Henley & Partners globális állampolgársági és tartózkodási tanácsadással foglalkozó cég első idei jelentéséből kiderült, hogy az utazás szabadságát tekintve egyre nagyobb a szakadék a globális észak és dél között – közölte a CNN.

A kimutatás a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatain alapul. A cég 2006 óta figyeli a világ útleveleit aszerint, hogy melyekkel lehet a legtöbb országba beutazni. A cég szerint a koronavírus megjelenése miatt bevezetett utazási korlátozások az eddigi legnagyobb globális mobilitási szakadékot eredményezték, ekkora különbség az index 16 éves történetében még sosem fordult elő.

A toplista élén Japán és Szingapúr útlevele áll, tulajdonosai 192 célállomásra utazhatnak vízummentesen. A második helyen Németország és Dél-Korea végzett. A lista elejét a szokásos európai országok foglalják el: Finnország, Olaszország, Luxemburg, Spanyolország áll a lista harmadik helyén, majd Ausztria, Dánia, Franciaország, Hollandia és Svédország holtversenyben a negyedik helyen áll.

A világ legerősebb útleveleinek toplistájára Magyarország is felkerült a nyolcadik helyen, a magyar útlevéllel 183 országba lehet előzetesen megigényelt vízum nélkül beutazni. Az idén Lengyelországgal holtversenyben végző Magyarország az előző negyedéves jelentéshez képest egy helyet javított, akkor a kilencedik volt a listán.

A járványoktól eltekintve az elmúlt években az utazási szabadság általános szintje óriási mértékben bővült. A cég 2006-os jelentésében megállapította, hogy egy személy átlagosan 57 országba látogathat el előzetesen megigényelt vízum nélkül, ez a szám a mostani jelentésben 107, tehát majdnem a duplája.

Christian H. Kaelin, a Henley & Partners elnöke elmondta, hogy az útlevelek és vízumok a társadalmi egyenlőtlenségeket befolyásoló eszközök közé tartoznak, mivel meghatározzák a globális mobilitás lehetőségeit. Hozzátette, hogy szerinte a gazdagabb államoknak ösztönözniük kell a pozitív befelé irányuló migrációt annak érdekében, hogy segítsék az emberi és anyagi erőforrások újraelosztását és kiegyensúlyozását világszerte.

A növekvő szabadságot elsősorban Európa, Észak-Amerika és Ázsia gazdagabb országai élvezik, a lista végén szereplő országok lakói útlevelükkel kevesebb, mint negyven országba léphetnek be előzetesen megigényelt vízum nélkül, ilyen például Afganisztán. Útlevelével 26 országba lehet eljutni előzetes vízumigénylés nélkül.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még