logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tokajev: A külföldi békefenntartó csapatok megkezdik kivonulásukat az országból

Az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) két napon belül megkezdi csapatainak kivonását Kazahsztánból – közölte a kazah elnök kedden a parlamentben.

Kaszim-Zsomart Tokajev hozzátette, hogy a békefenntartó erők küldetése sikeresen befejeződött, a kontingens fokozatos kivonása megkezdődik. Ez a folyamat nem tart tovább tíz napnál.

Az olajban gazdag egykori szovjet tagköztársaságban több nagyvárosban kormányépületeket támadtak meg, miután az üzemanyagárak emelkedése elleni, eredetileg békés tüntetések erőszakba torkollottak.

Tokajev korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók között iszlamista fegyveresek is voltak, akik a régió országaiból, Afganisztánból és a Közel-Keletről érkeztek.

Egy héttel a véres zavargásokat követően most, parlamenti beszédében a kazah elnök azzal vádolta meg elődjét, Nurszultan Nazarbajevet, hogy elősegítette egy “gazdag kaszt” kialakulását, ez társadalmi elégedetlenséget keltett és ez is hátterében állt a kirobbant társadalmi haragnak.

Az államfő az ülésen Alihan Szmajilovot jelölte új miniszterelnöknek, akit a parlament alsóháza megszavazott. Ezt követően Tokajev megbízta a kormányfőt, hogy három héten belül dolgozzon ki kormányzati cselekvési programot a 2022-es évre, amelyet majd a február eleji kibővített kormányülésen megvitatnak.

Kapcsolódó tartalom

Az államfő szólt arról is, hogy át kell alakítania az ország nemzetbiztonsági rendszerét. A fegyveres erők, a bűnüldözési struktúrák, a nemzetbiztonsági ügynökségek és a külföldi hírszerző szolgálatok munkáját át kell szervezni. Ezeknek a szervezeteknek együtt kell dolgozniuk az emberek, az alkotmányos rend maximálisan hatékony védelme érdekében.

Az ország új Nemzeti Gárda egységeket hoz létre a régiókban, és megerősíti a meglévőket – jelentette be Tokajev, hozzátéve, hogy a Belügyminisztérium különleges egységeinek száma növekedni fog. Felülvizsgálják egyben a határőrizeti szolgálat működési elveit.

Az elnök arra is utasította a bűnüldöző szerveket, hogy akadályozzák meg a vallási szélsőségek és a bűnözés összeolvadását az országban. „A közeljövőben a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén megvizsgáljuk, hogy konkrétan hogyan lehet mindezeket a feladatokat végrehajtani” – tette hozzá.

Január 2-án több kazahsztáni városban is tüntetések kezdődtek az üzemanyagárak emelése miatt. Ezek napokon belül több városban zavargásokba és kormányhivatalok elleni támadásokba torkolltak, és szükségállapotot hirdettek. Emberek ezrei szenvedtek és néhányan meghaltak. Tokajev a volt szovjet tagköztársaságokból álló, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) fordult segítségért, amely békefenntartókat vezényelt az országba. A hatóságok szerint a köztársaságban már helyreállt az alkotmányos rend.

A legsúlyosabb erőszakos cselekmények Almatiban történtek.


Az államfő harcot hirdetett az infláció ellen

A kazah elnök harcot hirdetett az infláció ellen. Kaszim-Zsomart Tokajev kedden azt mondta, hogy az országban már hosszabb ideje magas az infláció, ami a gazdaság egyik rákfenéje, csökkenti a gazdaság és a szociális politika hatékonyságát.

Az államfő szerint eljött az ideje annak, hogy pontot tegyenek ennek a végére, stabilizálni kell az árakat és ezáltal a lakossági inflációs várakozásokat. Hangsúlyozta: a cél az, hogy az inflációt 3-4 százalékra sikerüljön visszaszorítani 2025-re.

Kazahsztánban decemberben 8,4 százalék volt az inflációt. Tavaly a legmagasabb inflációt szeptemberben és októberben mérték,  egyaránt 8,9 százalékosat, ami ötéves csúcs volt.

A kazah államfő azt mondta, hogy a kormánynak a jegybankkal és a vállalkozók szövetségével közösen kell kidolgoznia az inflációt visszaszorító intézkedések csomagját, aminek tartalmaznia kell például az importtól való függőség mérséklését, a feleslegesen felduzzadt közvetítői hálózat gazdasági szerepének a csökkentését, továbbá pénz- és hitelpolitikai intézkedéseket.

Ajánljuk még