logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem tette le fátylát az ügyvédeskün, elvezették

| Szerző: hirado.hu
Botrányosra sikeredett a párizsi joghallgatók kamarai eskütétele. Egy fiatal ügyvédhallgató nő nem volt hajlandó felfedni magát, letenni a haját és az arca egy részét eltakaró muszlim fátylat. Magatartása kényszerintézkedést követelt. Azóta is tombol a vita az elektronikus sajtóban.

 

„Egy olyan szakmában, amely 70 százalékában elnőiesedett, és amely a leginkább képviseli a társadalmi felemelkedést, az ilyen típusú incidensek minden évben visszatérnek” – így kommentálta a Le Figaro című konzervatív lapnak az ügyvédi kamara egy szakembere az eskütételen történt, látványos incidenst. Hozzátette:

megoldást kell találni, „különben jövőre állni fog a bál emiatt”.

A fátyol viselésének kérdése most éppen a párizsi Kongresszusi Palotában összegyűlt 1600 párizsi joghallgató „kis esküje” kapcsán vetődött fel: ekkor lesznek tagjai a jelöltek az ügyvédi kamarának.

A párizsi fellebbviteli bíróság és két vezető bírája, Jean-Michel Hayat és Rémy Heitz elnökletével tartott hivatalos eseményen egy fiatal, iszlám fátyolos diáklányt arra kértek, hogy vegye le vallása megkülönböztető jelét – számol be a Le Figaro.

Cikkben tört ki a „Permanens Forradalom”

A fiatal nő, aki a számos nyelven megjelenő, Révolution Permenente (Permanens Forradalom) című szélsőséges, baloldali portálnak nyilatkozva „Sara” néven nyilatkozott, a Le Figaro beszámolója szerint azt mondta:

számára ez a fontos nap „rémálommá” és „megaláztatássá” változott.

Mivel kategorikusan megtagadta, hogy fátylát levegye, a biztonsági őrök az eskütétel helyszíneként szolgáló tárgyalóterem hátsó részébe vitték. A kialakult vitában elhangzott: jobb, ha hozzászokik ahhoz, hogy levegye fátylát, hiszen enélkül az ügyvédi nagyesküt sem tudja letenni, másrészt a tárgyalásokon ez szintén nem tolerálható.


Az eset nagy visszhangra lelt a francia sajtóban:

francia nyelvű iszalmista sajtótermékek és egy kanadai, francia nyelvű lap is osztozott a Révolution Permenente-nek a fátyolos nővel szembeni fellépést elítélő cikkének álláspontjában.

A Le Figaro hozzáteszi: más, az internetes oldalak vitáiban feltűnő álláspontok szerint viszont az eset után kirobbant vitát ismét az „iszlamista baloldal” használja fel céljaira.

(A címlapfotó illusztráció)

Ajánljuk még