logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hínárral és kövekkel dobálták meg a francia képviselőt

| Szerző: hirado.hu
Hínárral majd kövekkel dobálta meg a lincselő hangulatú tömeg a Franciaországhoz tartozó, Kanadával szomszédos Saint-Pierre és Miquelon szigetén Macron kormányzó pártja, az LRM parlamenti képviselőjét. A demonstrálók haragját az új oltási igazolvány bevezetése váltotta ki, mely a nem oltottaknak számos hátrányt, korlátozást jelent. Emmanuel Macron nemrég kifejtette szándékát, hogy „fel akarja bosszantani” az oltatlanokat.

 

A Covid-járvánnyal kapcsolatos legújabb francia kormányzati intézkedéseket ellenző tömeg támadt Stéphane Claireaux-ra, a kormányzó A Köztársaság Lendületben (LRM) párt parlementi képviselőjére otthona előtt,

az Atlanti-óceán amerikai partjaihoz közeli, északi részén fekvő Saint-Pierre és Miquelon szigeten

közli az ouest-france.fr.

A kormányzati intézkedések ellen éppen tüntetést tartottak a szigeten január 9-án, vasárnap, amikor a demonstrálók Claireaux szomszédságában haladtak el. Ekkor támadtak rá a képviselőre.

A politikust – mint az a Twitteren megosztott videón is látható – először tengeri hínárral majd kövekkel is dobálják. A videó tanúsága szerint a képviselő nem sérült meg. A felvételen hallható, hogy a tömegben sokan kinevetik a megtámadott képviselőt.

Megszaporodtak a kormánypárt képviselői elleni támadások

„A köztársaság választott képviselőjét családi háza előtt meglincselték. Példátlanul erőszakos, mélyen megrázó képek. Ezt semmilyen vita nem igazolhatja. Teljes támogatás a képviselőnek!” – tweetelte Stéphane Lecornu, a tengerentúli Franciaországért felelős miniszter.

A 6000 lakosú Saint-Pierre-et-Miquelon szigetén 2021 vége óta robbanásszerűen megnőtt a pozitív koronavírusos esetek száma. A franciák kétharmada támogatja az oltási igazolványt – írta még a karácsonyi időszakban a Le Figaro az új intézkedésről, mely élesen megosztotta a francia társadalmat.

A jövőben

a negatív Covid-teszt már nem lesz elegendő az éttermekbe, bárokba és az egészségügyi igazolvány szabályai alá tartozó egyéb helyekre

–írta a Le Figaro. A konzervatív lap hozzátette: ez elegendő ahhoz, hogy erős nyomást gyakoroljon az oltatlanok 10 százalékos tömegére, akik így félig-meddig elszigetelve találnák magukat, pedig zavartalanul sétálhatnának és járhatnának bevásárlóközpontokba.

Emmanuel Macron köztársasági elnök nemrég azt nyilatkozta, hogy „fel szeretné bosszantani” az oltatlanokat

a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseivel. A Le Figaro hozzáteszi: a támadások és a halálos fenyegetések megszaporodtak az elmúlt hetekben, főként a kormányzó pártok parlamenti képviselői ellen.

A vakcinaigazolvány ellen – annak erőteéljes lakossági támogatása ellenére is – nagy számú résztvevővel számos francia nagyvárosban tömegtümtetések zajlottak.

A Macron fémjelezte kormánypárt és parlamenti szövetségeseik a héten jóváhagyták a korábbi egészségügyi passzust oltási igazolvánnyá átalakító törvényjavaslat első olvasatát. Több kormánypárti, parlamenti politikus jelezte, hogy a közösségi oldalakon halálos fenyegetéseket, kaptak. Az ügyben feljelentést tesznek.

(A címlapfotó illusztráció)

Ajánljuk még