logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Búcsú az Európai Parlament elnökétől

| Szerző: hirado.hu
Uniós és magyar politikusok is reagáltak az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli halálának hírére. Miként arról a hirado.hu is beszámolt, a 65 éves olasz politikus kedden hunyt el, miután december 26. óta az immunrendszerének elégtelen működése miatt kialakult súlyos szövődmények miatt egy olaszországi kórházban kezelték.

„Ma hajnalban elhunyt az Európai Parlament olasz elnöke, David Sassoli. Isten nyugosztalja!” – írta közösségi oldalán kedd reggel Varga Judit igazságügyi miniszter az EP vezetőjének halálhírére. A Fidesz európai parlamenti képviselői a delegáció Twitter-oldalán nyilvánítottak részvétet a gyászoló családnak. „Nyugodjon békében, Sassoli elnök!” – írták az angol nyelvű posztjukban.

Ujhelyi István szintén kedd reggel reagált a halálhírre Facebook-oldalán. „Köszönünk mindent, signor Presidente!” – posztolta a szocialista EP-frakció magyar tagja.

Az uniós csúcsintézmények vezetői, Sassoli brüsszeli kollégái közül Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is búcsúztak az olasz politikustól, és közösségi oldalán osztozott a család fájdalmában Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke is.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos szerint David Sassoli az EU-bővítés és szomszédságpolitika elkötelezett támogatója volt. „Egy büszke olaszt, egy elkötelezett európait veszítettünk el” – fogalmazott mikroblogján az Európai Bizottság magyar tagja.

Paolo Gentiloni olasz uniós biztos a Twitteren arról írt, hogy az EP-elnök halála minden Olaszországban és Európában élő számára szörnyű hír. Az állam- és kormányfők közül kedd kora reggel Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő búcsúzott Sassolitól.

Sassolit 2009-ben az olasz Demokrata Párt (PD) tagjaként választották az Európai Parlament képviselőjévé, 2019. július 3-tól volt az Európai Parlament elnöke. Az EP-ben az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának tagja volt, amely az Európai Néppárt (EPP) után a második legnagyobb képviselőcsoport az uniós parlamentben. Nős, két gyermeke született. Az utódjának megválasztásáról szóló szavazás első fordulóját várhatóan az Európai Parlament jövő héten tervezett strasbourgi ülésének keddi munkanapján tartják.

Címlapfotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ajánljuk még