logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tokajev: Kazahsztán túlélte a puccskísérletet

Kazahsztán túlélte a puccskísérletet – jelentette be hétfőn Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, aki szerint az akciókat általa meg nem nevezett, egyetlen központból koordinálták.

A politikus a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) online ülésén videokapcsolaton keresztül tartott beszédében azt állította, hogy az országban helyreállt a rend, de a terroristák utáni hajsza még folytatódik.

Spontán tüntetések álcája alatt zavargások hulláma tört ki. Világossá vált, hogy a fő cél az alkotmányos rend aláásása és a hatalom átvétele volt. Államcsínykísérletről beszélünk” – mondta. Hangsúlyozta: a hatóságok nem indítottak és nem is fognak háborút viselni a civilek ellen.

Az üzemanyagár-emelés elleni tüntetések alig több mint egy hete kezdődtek, majd szélesebb körű tiltakozásba torkolltak a kazah kormány és a korábbi elnök, a 81 éves Nurszultan Nazarbajev ellen.

A fő csapás Almati városa ellen irányult. Ennek a városnak a bukása előkészítette volna az utat a sűrűn lakott déli részek, majd az egész ország hatalomátvételéhez” – fejtette ki az államfő. Hozzátette: Ezután a főváros elfoglalását tervezték. A biztonsági erők tizenhat tagja meghalt, a civil áldozatok számát még vizsgálják.

Kapcsolódó tartalom

Tokajev szerint a nagyszabású terrorizmusellenes művelet, valamint az orosz vezetésű katonai szövetség kazahsztáni küldetése, amelyben 2030 katonát és 250 harci eszközt vetettek be, hamarosan véget ér.

Az elnök megvédte döntését, hogy orosz vezetésű csapatokat hívott az országba, és azt mondta, hogy a misszió legitimitásával kapcsolatos kételyek az információhiányból erednek. Hangoztatta: Kazahsztán hamarosan bizonyítékot szolgáltat a nemzetközi közösségnek a történtekről.

Ajánljuk még