logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Letette az esküt az új holland kormány

Rekordhosszúságú, március óta tartó kormányalakítási tárgyalások után Vilmos Sándor holland király előtt felesküdött a Mark Rutte vezette negyedik kormány Hollandiában – közölte az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

Mark Rutte negyedik kabinetjében négy, a korábbi kormány munkájában nem tevékenykedő tag, Wopke Hoekstra külügyminiszter, Carola Schouten a szegénység fölszámolásáért és a nyugdíjakért felelős miniszer, Hugo de Jonge lakhatásért felelős miniszter és Kajsa Ollongren védelmi miniszter foglal helyet.

Sigrid Kaag pénzügyminiszter, korábbi külügyminiszter videóösszeköttetés útján tette le az esküt, ugyanis a hétvégén pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A hírportál megjegyezte, a holland parlament történetében először Rutte negyedik, húsztagú kabinetjében ugyanannyi nő és férfi kormánytag kapott helyett. A holland kormány átlagéletkora 50 év – közölték.

A március közepén tartott parlamenti választásokat a Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyerte meg, már negyedik alkalommal. A 2010 óta kormányzó Mark Rutte annak ellenére szerezte meg a legtöbb szavazatot, hogy kabinetje tavaly év elején lemondásra kényszerült a gyermektámogatási segély körül kialakult, nagy port kavaró botrány miatt.

A választásokat követően kezdődött rekordhosszúságú kormányalakítási tárgyalások után december közepén született koalíciós megállapodás a Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), a 66-os Demokraták, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Keresztény Unió között. Rutte harmadik kormánykoalícióját szintén ez a négy párt alkotta.

A koalíció négy pártjának vezetői a holland parlamentben bemutatott közös programjukban ígéretet tettek arra, hogy több milliárd euróval küzdenek a széndioxid-kibocsátás csökkentéséért, lépéseket tesznek a lakáshiány felszámolására, továbbá megerősítik az oktatási és az egészségügyi rendszert.

Nem ez az első alkalom, hogy Mark Rutte csak hosszú idő után tud kormányt alakítani. A 2017 márciusi választások után 208 nap telt el, mire létrejött a koalíció, és 225 nap, mire be is iktatták a kormányt.

Ajánljuk még