logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiengedték Djokovicot az őrizetből, a bevándorlásügyi miniszternél pattog a labda

| Szerző: hirado.hu
Órákkal azután, hogy vízumügyében a bíróság Novak Djokovic javára döntött, az ausztrál hatóságok szabadon engedték a tenisz férfi világelsőjét az őrizetből. Ügyének azonban még nincs vége, mivel Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter bármikor visszavonatja vízumát.

Rendőrök szállták meg ma Novak Djokovic ügyvédjeinek irodaházát Ausztráliában, majd egy fehér, sötétített ablakú kisbusz hagyta el a parkolót, amelyben állítólag a 34 éves szerb teniszezőt szállították el – számolt be róla a Daily Mail.

A járművet a távozáskor rajongók rohamozták meg, akik később a rendőrökkel is összetűzésbe keveredtek.

Továbbra is bizonytalan azonban, hogy Djokovic maradhat-e Ausztráliában, mivel Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter személyesen jogosult a vízumának visszavonására, aminek a megakadályozására csak korlátozott fellebbezési lehetőség van.

Kapcsolódó tartalom

Egy kormányszóvivő korábban arra figyelmeztetett, Hawke mérlegeli, hogy éljen-e a jogkörével, ezt azonban a bíró által kiszabott négy órán belül nem tette meg, így a Djokovic szabadon távozhatott.

A bevándorlásügyi miniszter sajtóhírek szerint keddre halasztotta végleges döntését.

Alig egy órával azelőtt, hogy a hússzoros Grand Slam-bajnokot szabadon engedték, testvére, Djordje Djokovic azt állította, hogy a teniszezőt a rendőrség „újra el akarja fogni, és be akarja zárni”.


A 34 éves teniszező a bíróság döntése nyomán elhagyhatta a karanténszállodát, ahol eddig várakoznia kellett a végleges döntésre. A törvényszék a hétfői ítéletét azzal magyarázta, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása „indokolatlan” volt.

A szerb sztár – közép európai idő szerint – délután már egy olyan képet osztott meg közösségi oldalán, amelyen a Rod Laver Arénában edz és készül a jövő hétfőn rajtoló Grand Slam-viadalra.

Örülök és hálás vagyok, hogy a bíró felülbírálta a vízumom érvénytelenítését. Mindazok ellenére, ami történt, maradni akarok és pályára szeretnék lépni az Australian Openen. Csak erre koncentrálok, azért repültem idáig, hogy játsszak a fantasztikus közönség előtt az egyik legfontosabb versenyen. Nem tudok mást mondani, mint köszönöm azoknak, akik ebben a helyzetben is mellettem álltak és bátorítottak” – írta Twitteren a világelső.

Djokovic szerdán érkezett Melbourne-be, majd a repülőtéren egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező.

Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

Az ausztrál nyílt bajnokság kilencszeres győztesének ügye nagy vihart kavart világszerte, ráadásul Belgrád és Canberra diplomáciai vitába bonyolódott miatta. A szerb parlament szóvivője, Ivica Dacic aggodalmát fejezte ki, hogy ha Hawke kiutasítja Djokovicot Ausztráliából, akkor a világelső a következő három évben nem utazhat be az országba.

Djokovic egyik nagy riválisa, a szintén 20-szoros GS-tornagyőztes spanyol Rafael Nadal „cirkusznak” nevezte a jelenleg is zajló ügyet, és hozzátette, függetlenül attól, hogy ő egyetért-e Djokoviccsal, vagy sem, a bíróság ítéletet hozott, melynek érvényben kellene maradnia.

Kapcsolódó tartalom

Úgy döntöttek, hogy elindulhat a tornán, és szerintem ez volt a legsportszerűbb, amit tehettek” – nyilatkozta Nadal a spanyol Onda Cero rádiónak.

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, míg a vele Melbourne-ben történteket Szerbiában fogadta óriási felháborodás.

Ajánljuk még