logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Djokovic javára ítélt az ausztrál bíróság, de még korántsem érezheti magát biztonságban

| Szerző: hirado.hu
Az ausztrál szövetségi bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Novak Djokovic vízumának törléséről szóló kormányzati döntést, ezzel véget vetve a rendőri őrizetbe vételének. Úgy tűnik, szabaddá vált a szerb teniszcsillag számára az út, hogy az ausztrál nyílt teniszbajnokságon történelmet írjon. Az ausztrál belügyminisztérium azonban még nem adta fel a harcot.

A tenisz férfi világelsőjének ügyvédei a kitoloncolása és a vízumának törlése ellen küzdöttek az elmúlt héten.

A húszszoros Grand Slam-bajnok, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszeres győztes Djokovic szerdán közép-európai idő szerint kora délután – helyi idő szerint majdnem éjfélkor – szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba.

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva adtak neki különengedélyt az induláshoz. Mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést Djokovictól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

A szerb sztárjátékos ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet adott, az elmúlt 72 óra vonatkozásában pedig nem volt láza, illetve koronavírus-fertőzésre jellemző légúti tünete.

Kapcsolódó tartalom

Az ügyvédek állítása szerint az ausztrál nyílt teniszbajnokság rendezőinek megbízásából egy független orvosi szakértői biztosság állította ki Djokovic számára a mentességi igazolást, amit Victoria állam ezzel foglalkozó testülete is felülvizsgált, majd jóváhagyott.

A tárgyaláson Anthony Kelly körzeti bíró megjegyezte, hogy Djokovic a repülőtéren a tisztviselők rendelkezésére bocsátotta az ausztrál nyílt teniszbajnokságot szervező Tennis Australia által kapott orvosi felmentést, valamint két orvosi igazolást – számolt be róla a Fox News.

Mi mást tehetett volna még ez az ember?” – tette fel a kérdést.

Még csak az első szettet nyerte meg

Karen Andrews belügyminiszter ügyvédei beadványukban azt állították, hogy ha a bíró a teniszcsillag javára dönt, a bevándorlási hivatal másodszor is törölheti a vízumát. Azt mondták, hogy az oltási kötelezettséget csak akkor lehet figyelmen kívül hagyni a koronavírus-fertőzésen átesett, az országba beutazók esetében, ha a betegségük akut volt.

Nincs arra utaló jel, hogy a kérelmezőnek (Djokovic) decemberben akut súlyos egészségügyi problémája volt, amikor pozitív lett a tesztje” – áll a beadványban.

Ha mégis törlik a vízumát, és kitoloncolják, Djokovic három évig nem léphet majd az ország területére.

A világelsőnek nagy szüksége lenne a részvételre az Australian Openen, hiszen már csak egy hajszál választja el attól, hogy ő legyen a férfi tenisz történetének legsikeresebb játékosa.

Jelenleg Djokovic, a spanyol Rafael Nadal és az augusztusi, negyedik térdműtétje óta harcképtelen svájci Roger Federer közösen tartja a Grand Slam-csúcsot 20-20 serleggel.

Ajánljuk még