logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Belátta az EB is, hogy szükséges az atomenergia a klímacélok eléréséhez

Az év első hetének egyik legfontosabb híre volt, bár a járvány miatt nem mindenhol kapott kellő visszhangot, hogy egyfajta zöld besorolást kapott az atomenergia Brüsszelben. Nagyjából azt mondta ki az Európai Bizottság, hogy érdemes támogatni a nukleáris energiát, mert segítheti Európa zöld átállását. Vagyis vesztésre áll ebből a szempontból az atomellenes lobbi és Németország, és nyerésre áll Franciaország, Magyarország és a többi olyan tagállam, amelyik azt mondja, hogy atomenergia nélkül nem lehet teljesíteni a klímacélokat – számolt be róla az M1 Híradója.

Bajba kerülhetnek az Európai Unió tagállamai, ha energiapolitikájukban nem fogadják el a nukleáris energiát, ami miatt a beruházások is csökkenhetnek” – mondta Likei Máté János a Klímapolitikai Intézet igazgatója az M1-en.

Az év első napjainak legfontosabb híre volt, hogy egyfajta zöld besorolást kaphat Brüsszelben az atomenergia és a földgáz. A még kidolgozás alatt álló szabályozás a tervek szerint az Európai Unió alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátását és környezetkímélőbb energiaellátását segíti majd.

A szakember arra is felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy elkerüljük az áremelkedést, valamint fenntartható és környezetkímélő energiához jussunk, többfajta energiaforrást kell használnunk.

Az úgy nevezett energiamixben pedig a megújuló energiaforrások mellett alapvető helye van az atomenergiának.

Az atomenergia akkor kaphat fenntartható minősítést, ha az atomhulladék biztonságos tárolása nem jelent veszélyt a környezetre. Likei Máté János szerint erre léteznek korszerű megoldások.

„Ígéretesebbnek tartom az új típusú erőműveket, amelyek az eddig letárolt úgynevezett kiégett fűtőelemeket üzemagyakként tudják használni, tehát azokat a fűtőelemeket, amelyek továbbra is egyébként radioaktivitással sugároznak, azokat tudják használni abban a rendszerben” – ismertette.

Az EU tagállamai között megoszlanak a vélemények, míg főként Németország és Ausztria az „anti-atom zászlót” lengeti, addig egyre egyértelműbbé válik, hogy a klímacélokat atomenergia és földgáz nélkül lehetetlen teljesíteni” – mondta egy német újságíró a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A németek az idei év végére az utolsó atomerőműveiket is leállítják, ezzel megnövelve az importált energia mennyiségét, ami miatt

Németország a környezetvédelem szempontjából szennyezőbbé válhat, mint az atomstop előtt volt.

„Még súlyosabb probléma, hogy mindez a nemzetgazdaságra is hatással van. Németországban már több beruházás kérdésessé vált, mert a vállalkozók azt látják, hogy túl magasak az energia költségek és nem éri meg ott folytatni az ipart. Ez a munkavállalók szintjén most még nem érezhető, de néhány éven belül komoly munkanélküliséghez vezethet” – szögezte le Andreas Unterberger a Börsen-Kurier újságírója, a Die Presse és a Wiener Zeitung volt főszerkesztője.

A V4-ek és Magyarország elkötelezett az atomenergia iránt. Orbán Viktor még december elején egyeztetett az új paksi atomerőmű-blokkokról.

A beruházás a tervek szerint halad.

A miniszterelnök azt várja, hogy ez év végéig a bizottság részéről egyértelmű álláspont születik arról, hogy a nukleáris energia nélkül a klímavédelem nem valósítható meg. Ezt a decemberi Kormányinfón jelentette ki.

„A gázból nyert energia előállítását célzó beruházások szintén támogathatóak lesznek, a nukleárisak pedig egyértelműen fenntarthatónak minősülnek és így végre megtörténhetnek azok a fejlesztések mindenhol Európában, amelyek nagy lökést adhatnak a nukleáris ipar fejlődésének. Ma a bankok, miután nincs fenntartható besorolása ezeknek a technológiáknak vagy nem adnak hitelt az ilyen beruházásokra, vagy csak erőteljes felárral” – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta: Magyarországnak hosszú távon egyaránt támaszkodnia kell az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra is.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még