logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több ezer sérült rendőr, négyszáz felgyújtott jármű – a kazahsztáni összecsapások számokban

Több mint ötezer embert tartóztattak le Kazahsztánban a tüntetések kezdete óta a kazah belügyminisztérium vasárnap reggeli tájékoztatása szerint.

A tárca azt közölte, hogy az igazságügyi hatóságok 5135 ember ellen indítottak nyomozást különböző szabálysértések miatt. A tájékoztatás szerint a biztonsági erők 16 tagja vesztette életét a zavargások során, és körülbelül 1300-an közülük megsebesültek.

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi közleménye szerint legalább 164 ember – köztük két gyerek – vesztette életét az egy hete kezdődött zavargásokban, 103-an közülük Almatiban, ahonnan a legsúlyosabb összecsapásokat jelentették. A tárca adatai szerint az összecsapásoknak több mint 2200 sebesültje van.

Erlan Turgumbajev belügyminiszter a Habar-24 televíziót arról tájékoztatta, hogy a tüntetések során több mint 100 bevásárlóközpont és banképület rongálódott meg, valamint körülbelül 400 járművet gyújtottak fel, köztük sok rendőrautót.

A helyzetet azonban sikerült országszerte stabilizálni” – szögezte le, hozzátéve, hogy a terrorelhárító egységek tovább folytatják munkájukat.

Kapcsolódó tartalom

A kazah hatóságok szintén hangsúlyozták, hogy sikerült csillapítani a feszültséget, valamint azt közölték, hogy az ország stratégiailag fontos létesítményeit az oroszok vezette katonai szövetség ellenőrzi.

Jóllehet nem tudni, pontosan mely létesítményekről van szó, a múlt héten a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal azt közölte, hogy a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőterén megerősítették a kulcsfontosságú objektumok fegyveres őrségét.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a héten segítséget kért a volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (ODKB) a helyzet megoldásához, majd bejelentették, hogy Oroszország az általa vezetett katonai szövetség keretében több mint 70 katonai repülőgépet és katonákat küldött Kazahsztánba.

A kereskedelmi tárca részéről azt közölték, hogy az élelmiszerellátás az ország távolabbi régióiban is biztosított.

Helyszíni beszámolók szerint az ország legnagyobb városának számító Almatiban körülbelül 30 bolt ismét kinyitott vasárnap, az almati repülőtér azonban továbbra is zárva tart.

Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között, és ezeknek több tucatnyi halálos áldozata van. Az erőszakos tüntetők több középületet kifosztottak és felgyújtottak. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek.

Ajánljuk még