logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kazah válság: a zavargások miatt az alapvető ellátás is akadozik Kazahsztánban

Viszonylagos nyugalom van Kazahsztánban, úgy tűnik a hatóságok a legnagyobb városban, Almatiban is urai a helyzetnek. A hivatalos adatok szerint 26 tüntető és 18 rendőr halt meg a harcokban. Közben mindenki azt találgatja, ki állhat az események hátterében, ki vagy mi okozhatta a váratlan robbanást. Hazaárulás vádjával őrizetbe vettek egy korábbi miniszterelnököt – hangzott el az M1 Híradójában.

Újabb egységeket és páncélozott járműveket szállító orosz katonai gép landolt szombat hajnalban az Almati közelében lévő légibázison. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerda este kért segítséget a Moszkva vezette regionális katonai szövetségtől, amelyet hat volt szovjet tagköztársaság alkot.

Az első orosz egységek szinte órákon belül megérkeztek a válság sújtotta Kazahsztánba. A több ezer fősre tervezett kontingenshez azóta belarusz és kirgiz egységek is csatlakoztak.

Almati repülőterét ellenőrzés alá vontuk. Az orosz konzulátus és más fontos objektumok biztonságáról gondoskodunk, és támogatjuk a biztonsági erőket a törvényes rend fenntartásában” – sorolta a feladatokat az orosz védelmi minisztérium szóvivője Igor Konashenkov.

A kazah főváros, Nurszultán utcáit páncélozott járművekkel őrzik a katonák,

és igazoltatják az útakadályok között szlalomozó autósokat. Szombat reggel hazaárulás vádjával letartóztatták a nemzetbiztonsági bizottság két napja leváltott vezetőjét, a korábbi miniszterelnököt, Karim Masszimovot, több más magas rangú tisztségviselővel együtt.

A belügyminisztérium közölte, hogy folytatódik a „terrorelhárító” művelet, amelynek során már több, mint 4400 embert őrizetbe vettek, legtöbbjüket Almatiban.

Kazahsztán legnagyobb városában napokig tartó, súlyos összecsapásokba torkollott a kormányellenes tiltakozás, amely eredetileg a cseppfolyósított gáz hatósági árának eltörlése miatt robbant ki. Az izraeli külügyminisztérium megerősítette, hogy a zűrzavarban meghalt egy Kazahsztánban élő izraeli állampolgár, akit saját autójában lőttek le, egyelőre tisztázatlan körülmények között.

A kazah államfő pénteken adott ki feltétel nélküli tűzparancsot a zavargások megfékezésére, amelyeknek mindkét oldalon több tucatnyi halálos áldozata van, és amelyet az elnök szerint külföldi segítséggel szerveztek, a rezsim megdöntésére.

Elrendeltem, hogy a biztonsági erők és a katonák felszólítás nélkül nyissanak tüzet. Sokan azt javasolják, békés párbeszéddel oldjuk meg a válságot, ennek semmi értelme. Miről lehetne tárgyalni bűnözőkkel, gyilkosokkal, a külföldön kiképzett fegyveres banditákkal és terroristákkal? Ezeket az elemeket meg kell semmisíteni” – fogalmazott Kaszim-Zsomart Tokajev.

Almatiban szombaton látszólag nyugalom honolt, az emberek kenyérért és üzemanyagért álltak sorba. A zavargások miatt az alapvető ellátás is akadozik.

Egy városszéli benzinkútnál már kora reggel kisebb tömeg várta, hogy megérkezzen a tartálykocsi.

Bár az államfő szerint helyreállt a rend, az emberek azt mondják, még nem biztonságos a város. Az egyik autós a golyó ütötte lyukakat mutatta járművén, amelyet útközben két lövés is ért. „Fogalmam sincs, ki lőtt és honnan a polgármesteri hivatal irányából, azt hiszem” – mondta a nyugdíjas férfi.

Napközben az orosz légierő egyik gépe 25 orosz turistát szállított haza Moszkvába. A csoport néhány napja érkezett Almatiba, és egy közeli síközpontban akartak vakációzni. Ám a zavargások miatt a szállodájukban ragadtak, végül sikerült felvenniük a kapcsolatot az érkező orosz kontingens vezetőjével. A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy vasárnap újabb gépeket küld a Kazahsztánban rekedt orosz turistákért.

Ajánljuk még