logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Halkó Petra: Az unió jövőjét is befolyásolja a francia-német atomvita

| Szerző: hirado.hu
Franciaország az Európai Tanács soros elnökségét tölti be és választásra is készülnek, így Macron elnök már részben kampányüzemmódban dolgozik. Németország már új kormánnyal vágott neki az újévnek. A két nagy ország az energiaügyekben került szembe egymással – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.
Az adás vonatkozó része itt hallgatható vissza.

 

Halkó Petra, a Századvég vezető külpolitikai elemzője elmondta: 2021-ben újabb válság érte el Európát, az energiaválság. Az atomenergia kérdése is terítékre került és ebben ellentét feszül az unió két nagy állama, Franciaország és Németország között. Ez a nézeteltérés az egész unió jövőjére hatással lehet.

De a vitában nemcsak ez a két ország érintett, hazánk a V4-ekkel és több más országgal a francia állásponttal rokonszenvez, ami az atomenergia mellett teszi le a garast. Az uniós tagállamok már célként meghatározták a klímasemlegességet és az atompárti országok úgy vélik, hogy a nukleáris energia jó lehet az átállási időszakban.

Németország ezzel szemben atomenergia-ellenes és nem ért egyet az Európai Bizottság megállapításaival: nem akarják tiszta energiaként elismerni a nukleáris energiát. A tagállamoknál és különösen Németországnál felmerülnek az ideológiai kérdések, hiszen náluk évek óta hangsúlyos az atomellenesség.

A helyzetet bonyolítja, hogy az új német kormányzat a föderális Európa mellett áll és nagyon komolyan szembenáll például a V4-ek véleményével. Az, hogy egy vezető tagállam ennyire határozottan kiáll a föderális Európa mellett, biztosan el fogja mélyíteni a már eddig is meglévő törésvonalakat.

A német-francia együttműködés ebben a tekintetben átalakult, mert habár Németország továbbra is vezető hatalomnak számít, de saját soros elnöksége idején saját céljait sem tudta megvalósítani, így érdeke, hogy a francia-német-tengely erős maradjon. Franciaországban választások jönnek, így egyáltalán nem mindegy, hogy Emmanuel Macron francia elnök kikkel köt európai szövetségeket.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Ajánljuk még