logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem hallgatnak a fegyverek Kazahsztánban, újabb lövöldözés volt Almatiban

| Szerző: hirado.hu
Újabb lövések hallatszottak a kazah fővárosban – számol be a BBC. A polgárok jogainak garantálására hívtak fel európai vezetők.

 

Egyelőre továbbra sem konszolidálódott a helyzet Kazahsztánban:

lövöldözés hallatszott Almati főtere közelében,

amely az üzemanyagár-emelés miatti tiltakozások epicentruma – számolt be a kora délutáni órákban a BBC.

Európa is megszólalt

Kazahsztán legnagyobb városában – annak ellenére, hogy Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök állítása szerint „a rend nagyrészt helyreállt” a több napja tartó kormányellenes tüntetések erőszakos leverése után – egyelőre nem hallgattak el a fegyverek.

„A polgárok jogai és biztonsága alapvető fontosságúak, és ezeket garantálni kell”

így reagált a kazahsztáni válságra az Elysee-palotában január 7-én sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök.

A két politikus „az erőszak beszüntetésére és a visszafogottságra” szólított fel.

Mindeközben Szijjártó Péter pénteken a Facebook-oldalán közölte: nem tud Kazahsztánban bajba került magyarokról.

[CIKKTÖRZSBELI AJÁNLÓ]

 

Kazahsztánt, a közép-ázsiai országot öt napja rázta meg egy olyan tiltakozó megmozdulás , amelyre történelme során eddig nem volt példa – írja a francetvinfo.fr, részletezve a tegnap fegyveres konfliktusba torkolló válság előzményeit.

A közös fellépésről egyeztetett Putyin Tokajevvel

Vlagyimir Putyin orosz elnök kazah kollégájával, Kasszim-Zsomart Tokajevvel folytatott telefonbeszélgetést a kazahsztáni helyzetről. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken közölte, hogy a felek „közös fellépést fontolgatnak” a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ, angol rövidítése CSTO) mandátumának keretében a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem érdekében – írja az Izvesztyija című orosz lap.

A további, közös műveletek célja, mint azt a Kreml szóvivője újságírók előtt kifejtette, „a nemzetközi terrorizmus leküzdése, valamint a rend, valamint a kazahsztáni állampolgárok biztonságának  szavatolása” lenne.

A kazah belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a zavargások miatt őrizetbe vett személyek száma elérte a 3811 főt, 26 embert „likvidáltak”, további 26-an megsérültek az összecsapásokban.

 

 

 

 

 

Ajánljuk még