logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kifakadt Djokovic édesapja: Térdre akarják őt kényszeríteni! De nem fog megtörténni!

Újabb teniszező került abba a melbourne-i karanténhotelbe, amelyben Novak Djokovic is várja, hogy döntsenek a sorsáról. A cseh Renata Vorácová ugyanolyan különegedéllyel vett volna részt a versenyen, mint a szerb világelső. Az engedélyt azonban az ausztráliai Grand Slam-torna szervezői úgy adták ki mindkettőjüknek, hogy nem egyeztettek a hatóságokkal – számolt be róla az M1 Híradója.

Szerb népzenével és tánccal kívántak boldog karácsonyt a rajongók a szerbiai teniszcsillagnak, Novak Djokovicnak Melbourne-ben. A sportoló második napja várakozik egy kiutasított külföldiek számára fenntartott külvárosi karanténhotelben.

Az ortodox karácsony alkalmából a helyszínen a brunswicki Szentháromság szerb ortodox templom pópája is megjelent, aki áldást osztott, majd Djokovicnak címezve zárta le rögtönzött ünnepi beszédét : „Te voltál és te vagy a legjobb, és az is maradsz! Hajrá!

Az ausztrál nyílt teniszbajnokságra címvédőként érkező, hússzoros Grand Slam-győztes teniszező Novak Djokovicot a melbourne-i repülőtérről szállították a szigorúan őrzött karanténhotelbe. Az ausztráliai Victoria államba ugyanis csak a koronavírus ellen oltott külföldiek léphetnek be, és ezt a verseny résztvevőitől is elvárják.

Kapcsolódó tartalom

Djokovicnak a szervezők egyedi felmentést adtak, akut egészségi problémára hivatkozva, amit azonban – az ausztrál hatóságok szerint – nem tudott hitelt érdemlően bizonyítani.

A világklasszis sportoló ügye órák alatt világméretű botránnyá dagadt. Míg a járványügyi szabályokat fegyelmezetten betartó melbourne-iek a különengedélyt kifogásolták, Djokovic honfitársai a kiutasítás miatt gerjedtek haragra.

Csütörtök délután a belgrádi parlament épülete előtt több száz tiltakozó gyűlt össze,

akik szerint a hazájában nemzeti hősként tisztelt teniszezőt „börtönkörülmények között” tartják fogva az ausztrál hatóságok.

Térdre akarják őt kényszeríteni! De ez nem fog megtörténni! Még soha nem sikerült Szerbiát megtörni!” – mondta a sportoló édesapja, Srdjan Djokovic. Az ügy mellett még Aleksandar Vucic szerb államfő is kiállt, és úgy fogalmazott: mindent megtesz annak érdekében, hogy Djokovic zaklatása véget érjen.

Az ausztrál belügyminiszter pénteken cáfolta, hogy akarata ellenére tartanák fogva a sportolót.

Djokovic nem fogoly Ausztráliában, bármikor szabadon távozhat, ezt a határőrség lehetővé teszi. Ami a bevándorlási eljárást illeti, aki a melbourn-i hotelbe vagy más hasonló intézménybe kerül, az nem rendelkezik érvényes vízummal, vagy illegálisan lépett be az országba, vagy egyéb ok miatt vá rá a kiutasítás. De minden egyes esetet méltányosan kezelünk” – közölte Karen Andrews belügyminiszter.

Azóta a hatóságok a teniszbajnokság egy másik, cseh résztvevőjét is a melbourne-i karanténhotelbe küldték. Ezt a prágai külügyminisztérium is megerősítette.

Renata Vorácová ugyanolyan különengedéllyel vett volna részt a versenyen, mint Novak Djokovic.

Közben a brit Daily Mail című lap közzétett egy kiszivárgott útmutatót, amelyet még decemberben küldtek a torna szervezői a versenyzőknek az úgynevezett „egészségügyi felmentésről”. Ebben külön felhívták a figyelmet arra, hogy aki az elmúlt hat hónapban átesett a fertőzésen, az megkaphatja a különengedélyt. Mindössze egy negatív PCR-tesztet és egy ellenanyagszint-igazolást kell beszerezniük.

Azt nem tudni, hogy az oltást nyíltan ellenző Novak Djokovic milyen egészségügyi indokra hivatkozott, illetve kapott-e oltást. Ügyvédei mindenesetre a kiutasítás után azonnal fellebbeztek, sajtóinformációk szerint a bíróság hétfőre tűzte ki az első meghallgatást.

Ajánljuk még