logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A tálibok szerint le kell fejezni a próbababákat, mert a bábuk sértik az iszlám törvényeket

| Szerző: hirado.hu
A tálibok felszólították a nyugat-afganisztáni Herát kereskedőit, hogy távolítsák el a próbababák fejét, mert szerintük a bábuk megsértik az iszlám törvényeket.

Azíz Rahmán, a tálib kormányzat vallásügyi tárcájának heráti képviselője a sajtónak azt mondta, nem elégednek meg azzal, ha a kereskedők csak letakarják a babák fejét vagy elrejtik őket.

Arra hivatkozott, hogy az iszlám tanításai szerint az angyalok nem mennek be olyan házba, ahol szobrok vannak, és hozzátette, hogy emiatt a kereskedők ügyleteit sem kíséri majd áldás.
Mindazonáltal több heráti kereskedő a sajtónak arra panaszkodott, hogy éppen a rendelet miatt éri őket anyagi veszteség, mert a drágán megvásárolt babáktól az üzlet fellendülését remélték.„Minden egyes próbababa legalább 100 dollárba kerül, és a lefejezésük hatalmas anyagi veszteséget jelentene” – nyilatkozta az egyik bolttulajdonos egy olasz lapnak.

A tálibok egyelőre nem hoztak országszerte kötelező érvényű döntést a próbababák ügyében, amelyek az iszlám törvénykezés, a saría tálibok szerinti értelmezése szerint az emberábrázolás kategóriájába esnek, s ezt a vallás tiltja.

Első, 1996-tól 2001-ig tartó kormányzásuk idején a tálibok már több hasonló rendelkezést hoztak, a legnagyobb vihart a Bámiján-völgyben található Buddha-szobrok elpusztítása kavarta.
Bár tavaly augusztusi hatalomátvételük óta azon igyekeznek, hogy a nemzetközi közösség elismerje őket, kormányalakításuk óta nem ez az első vitatott rendelkezésük. Korábban egyebek között megtiltották a nőknek, hogy férfirokon kísérete nélkül hosszabb utazásra induljanak, a sofőröket pedig arra utasították, hogy csak “iszlám viseletet” hordó nőket vegyenek fel.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még