logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Káosz Kazahsztánban: halálos áldozatokkal járó összecsapások, leállt az internet, bezártak a bankok

A rendőrség több tucat rendbontót ölt meg csütörtökön Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban – idézte a hatóságokat az Interfax orosz hírügynökség.

Kilenchavi mélypontra került az orosz rubel a dollárhoz képest a bankközi piacon a csütörtök délelőtti kereskedésben az országgal szomszédos Kazahsztánban zajló események, illetve a kőolaj árának a csökkenése miatt.

Kazahsztánban az ország 1991. évi függetlenné válása óta a legnagyobb tüntetések zajlanak, amit az autógáz árának meredek drágulása váltott ki. A kormány januártól felszabadította az autógáz árát, ami azonnal csaknem a duplájára emelkedett. Az országban az autók döntő része autógázzal üzemel, ennek ára jóval alacsonyabb volt a benzinnél.

Röviddel 11 óra előtt 0,2 százalékos gyengülést jelzett a rubel a dollárral szemben, ekkor 76,97 rubelen jegyeztek egy dollárt, de a csütörtöki kereskedés kezdeti szakaszában a rubel állt ennél is alacsonyabban, 77,34-ig is gyengült.

A rubel október óta áll nyomás alatt, miután a nyugati országok aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Oroszország növelte katonai jelenlétét az ukrán határ közelében.

Oroszország egyik legfontosabb exportbevétele a kőolaj eladásából származik. A kőolaj ára csütörtök délelőtt csökkent, az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 0,4 százalékkal, 80,50 dollárral süllyedt.

Komoly mínuszban állnak a moszkvai értéktőzsdék: a dollárban számított RTS index 3,6 százalékos, a rubelelszámolású MOEX index pedig 2,2 százalékos gyengülést jelez szerdai záróérékéhez képest.

Több város repülőtere nem működik Kazahsztánban

Kazahsztánban a tüntetések miatt csütörtökön nem nyitott ki Almati, Aktobe és Aktau repülőtere – jelentette a helyi média.

A Habar-24 televízió beszámolója szerint az ország legnagyobb városa, Almati repülőtere ideiglenesen felfüggesztette működését, és egyelőre zárva tart Aktau és Aktobe légikikötője is.

Arról is beszámoltak a televízióban, hogy az ország több régiójában a vasútvonalakon keletkezett akadályok miatt töröltek 25 járatot.

Almatiban a tüntetők körülvettek két klinikai kórházat, és megakadályozzák a betegek és az egészségügyi személyzet bejutását.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök utasította a biztonsági erőket, hogy hozzanak intézkedéseket a csapatok harckészültségének és moráljának javítása érdekében, a regionális hatóságokat pedig felszólította, hogy támogassák a rendvédelmi erők elesett tagjainak családját – közölte csütörtökön az államfő sajtószolgálata.

Az elnök egyben arra utasította a távközlési minisztériumot, hogy a belügyminisztériummal közösen alakítson ki egy közvetlen vonalat, amelyen keresztül “a polgárok tájékoztatást kaphatnak a bűnbandák akciói miatt eltűnt személyekről és a halálos áldozatokról”.

Katonai repülőgépekkel orosz légideszant csapatokat szállítanak Kazahsztánba a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) békefenntartó erőinek részeként – közölte csütörtökön a szervezet titkársága.


Heves tűzharcra is sort került a katonaság és felfegyverzett rendbontók között

Az Oroszországi Föderációból a KBSZSZ kollektív békefenntartó erőihez csatlakoztak az orosz légideszant csapatok egységei. Az orosz légierő gépei jelenleg a békefenntartó kontingens orosz részét dobják át a Kazah Köztársaság területére” – írták a közleményben.

Reggel több páncélozott harci jármű és több tucat katona vonult Almati főterére, ahol már harmadik napja százak tüntetnek a kormány ellen. A helyszínen lövések hallatszottak – jelentette a Reuters szemtanúkra hivatkozva.

A városháza előtti téren heves tűzharc kezdődött a katonaság és felfegyverzett rendbontók között. További csapatok érkeztek a térre, és megkezdték a terület megtisztítását a zavargásokat szítóktól – ezt már a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója írta helyszíni jelentésében.

A cikk szerint mintegy 300, zöld egyenruhát viselő és maszkot viselő katona elkezdte bekeríteni a teret, és a civileket a kordon mögé szorították. Később lövöldözés kezdődött ezen a területen belül.

Éjszaka közigazgatási épületeket és az almati rendőrkapitányságot támadták meg. Többtucatnyi támadót likvidáltak, személyazonosságuk megállapítása folyamatban van – közölte csütörtökön Szaltanat Azirbek, a városi rendőrség szóvivője a Khabar-24 televízióban.

Az országban az internet nagyrészt leállt. A belügyminisztérium közlése szerint az összecsapásokban a biztonsági erők legalább nyolc tagja életét vesztette, és 317-en megsebesültek.

A városban sok bevásárlóközpontot és üzletet kifosztottak, köztük egy fegyverkereskedést is. Sok bankautomatát feltörtek.

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban és az ország más városaiban, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Halálos áldozatok is voltak.

Az állami televízió csütörtökön arról számolt be, hogy a Kazahsztáni Nemzeti Bank úgy döntött, felfüggeszti az összes pénzintézet működését.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. A helyi biztonsági tanács egyik ülésén a pogromokban részt vevőket terroristáknak nevezte, és közölte, hogy kérte az Oroszország vezette, több volt szovjetköztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőinek segítségét az országát fenyegető “terrorveszély” ellen. A szervezet kollektív biztonsági tanácsa úgy döntött, hogy békefenntartókat küld Kazahsztánba a stabilizáció érdekében.


 Felfüggesztették a bankok működését

A jegybankon kívül Kazahsztánban csütörtökre felfüggesztették az összes pénzügyi intézmény működését és nem nyitnak ki a tőzsdék sem – jelentette be hajnalban Olzsasz Ramazanov, a kazah jegybank szóvivője.

Azt mondta, hogy „a pénzügyi piacszabályozó ügynökség és a kazah nemzeti bank, tekintettel a bűnüldöző szervek terrorizmusellenes műveleteire, az internetkapcsolat átmeneti fennakadásaira, továbbá a pénzügyi szervezetek alkalmazottainak és a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevők egészségére és életére, a pénzügyi intézmények működését ideiglenesen beszüntette”.

Az illetékes ezt később azzal egészítette ki, hogy a döntés egyelőre csak csütörtökre vonatkozik.

Kapcsolódó tartalom

A kazahsztáni tiltakozások Zsanaozenben kezdődtek vasárnap, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. Kazahsztánban az autók egy jelentős része LPG-vel működik.

Ajánljuk még