logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamis bohóc? Zemmourral szemben indulhat az „iszlamista” elnökjelölt

| Szerző: hirado.hu
„Jön a bohóc – de nem fog mindenki nevetni” – Stephen King ismert horrorfilmjének egykori tévéreklámját idézi a francia elnökválasztás újabb furcsasága: a migráns hátterű, zavaros gondolkodású, a szélsőséges iszlamista körökkel tisztázatlan kapcsolatban álló rádiós újságíró és „humorista”, Yassine Belattar arra célozgatott, hogy rövidesen ő is indul jelöltként – mint fogalmazott, Eric Zemmour ellen. Az újságíró, esszéista Zemmour korlátozná az országba fél évtizede özönlő migráns-áradatot.

 

A bejelentés különlegessége, hogy a jelölt nem a hivatalban levő elnökkel szemben – igaz, Macron még mindig lebegteti újraindulását – pozícionálja önmagát, hanem egy másik, szintén pástra szálló elnökjelölttel kíván megmérkőzni. Igaz, ellentmondásos is lenne, ha azt az Emmanuel Macront jelölné meg legyőzendő ellenfélnek, akinek a tanácsadója volt: Macron 2018-ban nevezte ki a Városok Elnökségi Tanácsba.

Belattar egy fellépésén most bejelentette: „Zemmour, ez neked szól, létrehozunk egy politikai erőt, január 11-én jövünk”. Elemzők szerint tehát napokon belül várható, hogy Belattar, – aki korábban azután távozott Macron környezetéből, hogy különféle bűncselekmények miatt őrizetbe vették – az általa indított mozgalom bejelentésekor közölni fogja jelöltségét, mely szándékáról már múlt szeptemberben értesült a közvélemény.

Kapcsolódó tartalom

Éric Zemmour így foglalta össze programját jelöltségének bejelentésekor: „gyermekeink ne ismerjék meg a barbárságot, lányainkat ne fátyolozzák le, ne igázzák le a fiainkat”. Az újságíró, esszéista a konzervatív értékrend elkötelezettje, küzd a francia identitásért és helyteleníti az országba 2015 óta minden korlátozás nélkül, tömegesen özönlő migrációt.

Nem tréfál a humorista

Nem véletlenül hasonlították Belattart az elnök környezetéből botrányos körülmények között távozott Benellához: az agresszióra szintén hajlamos, marokkói származású újságíró halálosan megfenyegette Bruno Gaccio színészt. Tavaly pedig egy előadását követően színházában összetűzésbe került a Black Book online média két újságírójával. Egyikük, Jordan Florentin azzal vádolja, hogy a műsor után egy órával elrabolta, megfenyegette, és meg akarta ütni. Belattar, mint minden botránya esetén, most is visszautasította a vádakat. Mi több, kijelentette, hogy az újságírók „trumpisták” és így akarnak ellene, mint észak-afrikai származású ellen, hangulatot kelteni.


„Munka, család, lakónegyedek” – e három szóban jelölte meg saját, Zemmourral szemben megfogalmazott programját Belattar. A programot idéző Valeurs Actuelles olvasói kommentjükben rögtön „lecsapták a magas labdát”: ironikus megjegyzések kíséretében fejezték ki értetlenségüket, miképpen tudna Belattar hozzászólni a „munka” fogalmához és aktuális kérdéseihez.

A „lakónegyedek” és a „család” kifejezésekkel Belattar természetesen a bevándorlók által lakott, a hivatalos francia közbeszédben igen eufemisztikusan „érzékeny negyedeknek” aposztrofált, többnyire zárt, a rendőrség által is messzire elkerült  no-go zónákra és a muszlimok egyre határozottabb érdekérvényesítésére utalt.

Nyíltan megfenyegette Jean-Michel Blanquer oktatási minisztert, aki fellépett a kendők iszlamista befolyást jelentő viselése ellen

Belattar, akinek – mint ezt korábban számos sajtóforrás megjegyezte – a mai napig tisztázatlan a kapcsolata a szélőséges szervezettel, a terrorista hátterű Muszlim Testvérekkel, többször is militáns hangnemben állt ki a muszlim fejkendő viselése mellett, olyannyira, hogy az RFI rádió adásában nyíltan megfenyegette Jean-Michel Blanquer oktatási minisztert, aki fellépett a kendők iszlamista befolyást jelentő viselése ellen.

Hamis bohóc, valós veszély – így jellemezte a Marianne című konzervatív lap az antiszemita kirohanásairól is ismert humoristáról, aki például úgy kezdte egyik – főleg színesbőrűek által látogatott előadását, hogy kérte a fénytechnikust, hogy világítson rá azokra, akikről beszél. Ő pedig feltette a kérdést: Hol vannak itt a fehérek? És hol ülnek itt zsidók?

Az iszlamistákat burkoltan támogató balliberális médiatermékek e sorokat kiforgatva arról írtak, hogy Belattar „jó bohóc és valótlan veszélyforrás”. Nem ért egyet velük viszont Manuel Valls volt szocialista kormányfő, aki  úgy fogalmazott: Belattar különleges veszélyt jelent Franciaországra. Ha Belattar valóban elindul elnökjelöltként, a választók oldhatják fel ezt a polémiát.

Címlapkép: Yassine Belattar Facebook 

Ajánljuk még