logo

Műsorújság

Rendkívüli

Bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biden ellen impeachment-eljárás indulhat, ha a republikánusok visszaszerzik a képviselőházat

| Szerző: hirado.hu
Ted Cruz republikánus szenátor szerint több indok is van arra, hogy eljárás induljon Joe Biden elnök ellen, ha a republikánusok a 2022-es félidős választások után többséget szereznek a képviselőházban. Cruz közölte, a vádemelési eljárás egyik indoka lehet, hogy Biden „teljesen törvénytelen módon” nem hajlandó megoldani a határválságot, és ezzel „szembeszegül a bevándorlási törvényekkel”.

 

„Ha megszerezzük a képviselőházat, amire azt mondtam, hogy erősen valószínű, akkor szerintem komoly vizsgálatok várhatók a Biden-kormányzat ellen” – mondta Texas republikánus szenátora a Verdict with Ted Cruz című podcast legutóbbi, december 31-én sugárzott epizódjában. A regnáló elnök felelősségre vonásának lehetőségével kapcsolatban Cruz úgy fogalmazott, „szerintem erre van esély” – írja a New York Post amerikai lap.

„Az az igazság, hogy a demokraták fegyverré tették az impeachmentet” – jelentette ki a szenátor. Hangsúlyozta: „pártpolitikai célokra használták fel, hogy Trump ellen forduljanak, mert nem értettek vele egyet. Számukra az egyik igazi hátránya ennek az, hogy minél inkább fegyverré teszik, és pártpolitikai bunkósbotot csinálnak belőle, tudniuk kell, hogy ami jó a libának, az jó a gúnárnak is”.


Cruz közölte, a vádemelési eljárás egyik indoka lehet, hogy Biden „teljesen törvénytelen módon” nem hajlandó megoldani a határválságot, és ezzel „szembeszegül a bevándorlási törvényekkel”.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára kedden válaszul azt javasolta: „talán Cruz szenátor együtt tudna dolgozni velünk azon, hogy valamit elérjünk az átfogó bevándorlási reformmal kapcsolatban, és olyan intézkedéseket hozzunk, amelyek segítenek abban, hogy a határon biztonságot teremtsünk, humánusabb megközelítést alkalmazzunk ahelyett, hogy névsorolvasást, vádaskodást és jövendölést folytatnánk”.

Cruz szenátor becslése szerint a republikánusoknak 90 százalék esélyük van arra, hogy visszaszerezzék a képviselőházat, 50 százalék pedig arra, hogy a szenátust is.

A demokraták által ellenőrzött képviselőház 2019 decemberében szavazta meg először Trump felelősségre vonását hatalommal való visszaélés és a kongresszus akadályoztatásának vádjával. Akkor arra hivatkoztak, hogy az akkori amerikai elnök megpróbált nyomást gyakorolni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, jelentsen be vizsgálatot az akkori elnökjelölt Biden ellen. Egyetlen republikánus sem szavazott a vádemelés mellett.

Trumpot tavaly januárban másodszor vonták felelősségre, lázadásra való felbujtás vádjával, a január 6-i capitoliumi zavargással összefüggésben. Akkor 10 republikánus nem a párttal szavazott, hanem a vádemelés mellett. A szenátus azonban mindkét alkalommal Trump felmentésére szavazott.

Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök Kamala Harris alelnök társaságában beszédet mond, miután aláírta az ázsiai-amerikaiakkal szembeni gyűlöletbűncselekmények elleni fellépésről szóló törvényt a Fehér Házban, 2021. május 20-án. (Fotó: MTI/EPA/Abaca/Pool/Yuri Gripas)

Ajánljuk még