logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vulkánba zuhant, esélye sem volt a túlélésre

| Szerző: hirado.hu
Azonnal életét vesztette az az idős férfi, aki véletlenül a Hawaii-szigetek legaktívabb vulkánja, a Kilauea kürtőjébe esett.

 

A 75 éves férfi a tűzhányó körül elterülő nemzeti parkban tévedt el késő éjszaka – adta hírül a The Guardian. Mivel nem ért haza, a családja bejelentette az eltűnését, a park munkatársai és a tűzoltók pedig még a sötétben megkezdték a keresését. A szerencsétlen helybéli holttestét később a tűzhányó kráterében találták meg 30 méteres mélységben. A holttestét egy helikopter segítségével emelték ki.

A turisták és helyiek leginkább az éjjeli órákban szoktak a parkba látogatni, hogy jobban megfigyelhessék a nagyjából egy éve újra működésbe lépett vulkán izzó lávája által formált képződményeket és tavakat. Az áldozat valószínűleg ugyanezért ment a helyszínre, de letérhetett a kijelölt útról, és a mélybe zuhant. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Az amerikai földtani intézet (USGS) fotója a Kilauea vulkán Halema’uma’u nevű kráterében izzó láváról a hawaii Nagy-szigeten 2021. október 1-jén (MTI/EPA/USGS/F. Trusdell)

A Kilauea vulkánnál egyébként nem ez volt az első baleset. Két évvel ezelőtt egy fiatal férfi 21 métert zuhant, miután átmászott a védőkorláton. Komoly sérüléseket szenvedett, de túlélte. 2017-ben pedig egy 38 éves áldozat holttestét találták meg a helyszínen, aki öngyilkosságot követett el.

A Kilauea a Hawaii-szigetek legaktívabb tűzhányója. A Nagy-szigeten kiemelkedő vulkán az elmúlt 35 évben gyakorlatilag folyamatosan működött. 2018-ban robbanásszerűen kitört, akkor csaknem 700 házat égetett fel és kilenc kilométer magas hamuoszlopot juttatott a levegőbe, majd a két éven át szunnyadt, de 2020 karácsonyára ismét felébredt, aktivitása pedig azóta is tart.

A címlapfotón a Kilauea tűzhányó, amint gőz- és gázfelhőt lövell ki a kráteréből a hawaii Nagy-szigeten 2020. december 20-án (MTI/EPA/Amerikai földtani intézet)

Ajánljuk még