logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rendkívüli állapotot hirdettek Kazahsztánban

Bevetik a kazah fegyveres erőket a rend helyreállítása érdekében – jelentette be közép-európai idő szerint szerda este Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, miután az üzemanyagár-emelkedés miatti zavargások a jelek szerint általános lázadásba fordultak. Az elnök korábban az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte. A zavargásoknak már halálos áldozatai vannak.

Cikkünk frissül.

„Terrorista bandák” Almati térségében ejtőernyős alegységekkel bocsátkoztak harcba – mondta az elnök.
Tokajev azt is bejelentette, hogy a tüntetők által elfoglalt almati repülőtér ismét a kormány ellenőrzése alatt áll.


Rendkívüli állapotot rendeltek el egész Kazahsztán területére szerda este az üzemanyagár-emelés miatt több napja tartó erőszakos tüntetések miatt.  Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán bejelentette, hogy átvette az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetését, és megígérte, hogy a lehető legnagyobb szigorral lépnek fel a közép-ázsiai köztársaságban több mint egy évtizede legsúlyosabb zavargások visszaszorítására.

A rendkívüli állapot elrendelését a kazah közszolgálati televízió jelentette be. Korábban az államfő a fővárosban, Nur-Szultanban (az egykori Asztanában), illetve Almatiban hirdetett ki rendkívüli állapotot és vezetett be kijárási tilalmat este tizenegy és reggel hét óra között.

Az internet- és a mobiltelefonhálózatot az egész ország területén blokkolták szerdán.

Almati terület székhelyén, Taldikorganban a tüntetők ledöntötték a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev 2016-ban felállított szobrát –

jelentette a KazTag hírportál.

Az ország legnagyobb városában, Almatiban amelynek repülőterét szerda este elfoglalták a tüntetők, több tucatnyi tiltakozó behatolt a kazah Nemzetbiztonsági Bizottság (KGB) helyi központjába, és elfoglalta az épületet.

A városban a szerdára virradó éjszakai zavargások után, amelyek során több mint kétszáz embert állítottak elő, a tüntetők megrohanták a kormány székházát, amelyet feltehetően el is foglaltak. A rendőrség hanggránátokkal és könnygázzal próbálta oszlatni a tüntetőket, akik közül többen a rendőröktől elvett gumibotokkal és pajzsokkal voltak felfegyverezve, de nem tudták megakadályozni, hogy behatoljanak az épületbe – jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói a helyszínről.

Korábban szerdán Kaszim-Zsomart Tokajev elnök, aki 2019-ben lépett az országot közel három évtizeden át vezető Nazarbajev helyére, bejelentette, hogy átvette a nemzetbiztonsági tanács elnöki tisztjét.

A nemzetbiztonsági tanács élén korábban a befolyásos Nurszultan Nazarbajev, az országot 1991-es függetlenné válásától 2019-ig elnökként irányító volt szovjet kommunista kazah pártfőtitkár állt.

Televízióban mondott beszédében közölte, hogy a zavargások során tömeges támadásokat hajtottak végre a rendvédelmi erők ellen, amelynek a tagjai között halottak és sebesültek is vannak.

Kapcsolódó tartalom

„Bűnöző csoportok verik a katonáinkat, megalázzák őket, meztelenül vonszolják az utcákon, erőszakoskodnak a nőkkel és fosztogatják az üzleteket” – mondta az elnök.

Az államfő a nemzethez intézett televíziós beszédében politikai reformokat is ígért, amelyeket rövidesen ismertetni kíván.

Szerdán, amikor a zavargások Almatira és Nurszultanra is átterjedtek, a kormány benyújtotta lemondását, de a miniszterek ügyvivőként a helyükön maradnak az új kabinet megalakulásáig.

Az államfői beszéd után nem sokkal a tüntetők elfoglalták Kazahsztán legnagyobb városa, Almati repülőterét.

Valamennyi, Almatiból induló és oda érkező járatot átmenetileg töröltek.

Almati terület székhelyén, Taldikorganban a tüntetők ledöntötték a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev 2016-ban felállított szobrát – jelentette a KazTag hírportál.

Szerdai második televíziós beszédében a kazah elnök azt is közölte, hogy a “terroristák” elfoglalták Almati repülőterét, és hatalmukba kerítettek öt repülőgépet, amelyek között külföldi légitársaságok gépei is vannak.

A kazah elnök az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte – mint fogalmazott – az országát fenyegető „terrorveszély“ ellen.

A Kazah Biztonsági Tanácsot eddig a befolyásos veterán politikus, Nazarbajev vezette. Az elnök leváltotta Nazarbajev unokaöccsét is a KGB kettes számú vezetői tisztségéből.

Almatiban a tüntetők és a könnygázt és hanggránátokat bevető rohamrendőrség összecsapásai után a rendőrök szerdán a jelek szerint egyes utcákról levonultak. Egy helyi lakos a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a tüntetők nagy része az elszegényedett külvárosokból és környékbeli falvakból, városokból érkezett.

A főtéren vodkát osztottak, és egyesek azon vitatkoztak, hogy a városi bazárba vagy egy tehetős lakónegyedbe menjenek-e fosztogatni – mondta el a helyi lakos, aki szerint „teljes az anarchia az utcán, rendőrt sehol sem látni“.

Nemzetközi reakciók

Kazahsztánban zajló zavargások okán az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdai közleményében felelősségteljes cselekvésre és önmérsékletre szólított fel minden felet, hangsúlyozva: fontos tartózkodni az erőszak fokozódásához vezethető cselekedetektől.

Az Európai Unió a helyzet békés megoldását szorgalmazza az összes érdekelt fél bevonásával folytatott párbeszéd révén, a polgárok alapvető jogainak tiszteletben tartása mellett– közölte az uniós külügyi szolgálat.

Kiemelték: az EU elismeri a jogot a békés tüntetéshez, de elvárja, hogy a megmozdulások mindvégig erőszakmentesek maradjanak.

„Kazahsztán fontos partnere az Európai Uniónak. A megerősített partnerségi és együttműködési megállapodás keretében az Unió számít Kazahsztánra, ahogyan arra is, hogy az ország betartja kötelezettségvállalásait, biztosítja a sajtószabadságot, valamint a szabad hozzáférést az információkhoz” – fogalmaztak.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel – jelentette a BelTA fehérorosz hírügynökség.
Az ENSZ aggodalommal figyeli a kazahsztáni helyzetet, önmegtartóztatásra és párbeszédre szólítja fel a feleket – közölte szerdai New York-i sajtótájékoztatóján Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője. Hozzátette, hogy az országban működő ENSZ-képviselet személyzete nincs veszélyben.

A Fehér Ház nyugalomra és önmegtartóztatásra szólította fel szerdán a kazahsztáni feleket. Jen Psaki fehér házi szóvivő kijelentette, hogy „teljességgel hamisak” azok az orosz vádak, amelyek szerint az Egyesült Államok szítaná a zavargásokat.

Az orosz külügyminisztérium azt ajánlotta az országban tartózkodó orosz állampolgárokat, hogy kerüljék a csoportosulásokat.

Ajánljuk még