logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kritikus a helyzet Kazahsztánban, rendkívüli állapotot hirdetett az államfő

| Szerző: hirado.hu
Bevetik a kazah fegyveres erőket a rend helyreállítása érdekében – jelentette be közép-európai idő szerint szerda este Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, miután az üzemanyagár-emelkedés miatti zavargások általános kormányellenes lázadásba fordultak. A tüntetőket csak könnygázzal és vízágyúval tudták megfékezni a rendfenntartó erők. Az elnök menesztette a kormányt, de ezzel nem tudta lenyugtatni a tiltakozókat. Az egész országban rendkívüli állapotot vezetettek be – számolt be az M1 Híradója.

Botokkal felfegyverkezett tüntetők rohamozták meg szerdán a legnagyobb kazahsztáni város, Almati polgármesteri hivatalát. A rendőrök könnygázzal és villanógránátokkal próbálták feltartóztatni a feldühödött embereket, akik áttörték a biztonsági kordont, majd behatoltak az épületbe.

Az elmúlt napokban Kazahsztán több városában is utcára vonultak az emberek.

A tüntetések vasárnap kezdődtek a kőolajban gazdag Mangisztau tartományban, miután a kormány megszüntette az üzemanyagként is használt cseppfolyósított gáz (LPG) hatósági árát, így az energiahordozó egyetlen nap alatt több mint duplájára drágult.

Kapcsolódó tartalom

Az egyre erőszakosabbá váló tiltakozás miatt kedden lemondott Askar Mamin miniszterelnök. A kabinet tagjai ügyvivőként maradnak hivatalban, egészen az új kormány megalakulásáig. Kaszim-Zsomart Tokajev elnök kedd este utasította az minisztereket és a tartományi vezetőket, hogy állítsák vissza az üzemanyag-árak hatósági ellenőrzését, és ezt több alapvető fogyasztási cikkre terjesszék ki.

Az államfő ugyanakkor szükségállapotot hirdetett Almatiban, valamint a főváros Nurszultanban és a rebellisnek tekintett nyugati Mangisztau tartományban,

ahol az internetes és az üzenetküldő szolgáltatásokat is korlátozták.

Ám a kedélyeket így sem sikerült megnyugtatni. Tokajev elnök szerdán arról beszélt az állami televízióban, hogy a tiltakozás mögött szerinte belföldi és külföldi provokátorok állnak, akik ellen kemény fellépést ígért.

Elnökként kötelességem megvédeni a polgárok biztonságát és Kazahsztán szuverenitását. A nép jóléte érdekében hozott döntések mellett különös figyelmet kell fordítanom az erőszakos megmozdulásokat szervező csoportokra. Ez egy előre megtervezett akció, amelyet anyagi érdekek által mozgatott összeesküvők hajtanak végre.

Ezért a lehető legkeményebb eszközökkel fogok fellépni, mondta az államfő, hozzátéve, hogy szerdától ő vezeti a nemzetbiztonsági tanácsot.

Ajánljuk még