logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kim Dzsongun ismét ballisztikus rakéta kilövésére adott parancsot

Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger felé szerdán a kora reggeli órákban – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága.

A tájékoztatás szerint a rakétát egy szárazföldi platformról bocsátották fel. A bizottság azt is tudatta, hogy az Egyesült Államokkal együttműködve szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet.

A japán kormány szintén tájékoztatott arról, hogy Észak-Korea elindított egy ballisztikus rakétát. A kelet-ázsiai ország legutóbb októberben hajtott végre ilyen tesztet. A ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket az ENSZ határozatai tiltják számára.

Phenjan évek óta folytatja a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztését. Ezért súlyos nemzetközi szankciókkal sújtották.

Az észak-koreai állami hírügynökség szeptember utolsó napjaiban arról számolt be, hogy kipróbáltak egy saját fejlesztésű hiperszonikus rakétát is. Ezt a fegyvertípust gyakran forradalmi újításként emlegetik, mert a hiperszonikus rakéták viszonylag alacsony magasságon repülnek, és óránként nagyjából 6200 kilométert képesek megtenni, ami a hangsebesség ötszöröse. Elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára.

Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti tárgyalásokon nem történt előrelépés Phenjan nukleáris és rakétaprogramjának korlátozása terén azóta, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump előző amerikai elnök 2019 februárjában Vietnamban csúcstalálkozót tartott.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján elítélte a rakétakilövést, emlékeztetve, hogy ezzel Phenjan ismét megsértette az ENSZ BT határozatait, s arra az álláspontra helyezkedett, hogy a lépéssel Phenjan a szomszédjait fenyegeti. Ned Price külügyi szóvivő aláhúzta, hogy az Egyesült Államok továbbra is párbeszédre törekszik Észak-Koreával. Világossá tette, hogy Washingtonnak nincsenek ellenséges szándékai, és az amerikai kormány készen áll előfeltételek nélkül tárgyalni a phenjani vezetéssel.

Szöulban rendkívüli ülést tartott a nemzetbiztonsági tanács, amely aggodalmának adott hangot, és felszólította Észak-Koreát, hogy térjen vissza a leszerelési tárgyalásokhoz.

A japán védelmi miniszter arról számolt be, hogy az észak-koreai rakéta mintegy 500 kilométert tett meg. „Észak-Korea tavaly óta több rakétát is útnak indított, ami nagyon sajnálatos” – kommentálta a történteket Kisida Fumio japán miniszterelnök.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még