logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Száz éven belül elveszíti lakosságának jelentős részét Románia

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Nemzetek Szervezete rendszeresen előáll prognózisával, miszerint az elkövetkező évtizedekben a világ népessége óriási átalakulásokon megy át. A legújabb előrevetítése szerint Románia 2100-ra elveszíti lakosságának jelentős részét, több mint hétmillió állampolgárt.
 

 

Az aktuális népességfogyás alapján elvégzett számítógépes szimuláció kidobott egy számot: 11 877 960. Ennyi lakosa lehet 78 év múlva Romániának, a jelenlegi mintegy 19 millió helyett. A fogyatkozás folyamatos lesz: 2030-ra 18 306 092, 2040-re 17 306 604 lakossal számolnak. A nem is olyan távolinak tűnő 2050-re a jelenleginél 3 millióval kevesebben leszünk – írja az erdélyi Főtér.

Bukarest belvárosa, Románia. Fotó: EPA/ROBERT GHEMENT. EPA/ROBERT GHEMENT

Az elöregedés veszélye is aggasztó mértéket ölthet. 2050-re a 60 év felettiek száma a duplájára nő, míg az évszázad végére a romániai lakosság 40 százaléka idős lesz. Hasonló jövőt jósolnak egész Európának, a vén kontinens ijesztő mértékű elöregedését tényként kezelik már hosszú évek óta.

Az elnéptelenedés jelei az Erdélyi-középhegység falvaiban már most látványos, és ebben a kommunizmus idején alkalmazott népesedéspolitikának is szerepe volt. A jobb megélhetésért a nagyobb városokba költöző lakosság elhagyatott házaik azóta is üresen állnak. Fehér megyében hatvan települést tartanak számon, ahol tíznél kevesebben élnek. Nagyon sok a szellemtelepülés, ahol már senki sem él, mivel a lakosság idősebb része meghalt, a fiatalabbak külföldre vagy fejlettebb romániai városba költöztek.

Az ENSZ prognózisa szerint a világ lakossága 2100-ra meghaladja a 10,8 milliárdot (2020-ban 7,8 milliárdan lakták a bolygót), más kontinensek lakossága ugyanis tovább fog növekedni.

Afrika lakossága 2100-ra a háromszorosára nő, ezzel a legnépesebb világrész lesz. Ázsia 100 millió lakossal gyarapodik, Észak-Amerika 130 millióval. Dél-Amerika megtartja jelenlegi lakosságát.

 

Ajánljuk még