logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lefizették a román tiszteket, hogy megbundázzák a csendőrvizsgát

| Szerző: hirado.hu
Vádat emeltek a román csendőrség több vezetője ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hatezer euróért segítették az őrmestereket a tiszti ranghoz.

 

Az ügyészek még tavaly áprilisban tartottak házkutatásokat a csendőrség bukaresti székhelyén, továbbá Girgiu, Vaslui, Iași és Szilágy megyékben.

A bizonyítékok alapján vádat emeltek R. G. Todoran ezredes ellen, aki akkor még a csendőrség humánerőforrás-részlegét vezette. Vele együtt bukott M. Corcodel ezredes, a csendőrség adminisztratív ügyekkel is foglalkozó ellátási bázisának vezetője, D. Rușanu ezredes, a Giurgiu megyei csendőrség főfelügyelője, A. Mastan tábornok, a csendőrség jelenlegi vezetőjének közeli ismerőse, valamint V. Guriță ezredes, a Vaslui megyei csendőrség helyettes vezetője. Rajtuk kívül négy őrmester ellen is vádat emeltek – olvasható a Gandul.ro korábbi cikkében.

A magas rangokkal bíró társaságot a hivatali visszaélés mellett azzal vádolják, hogy egy bűnszövetkezetet működtettek, amely szervezett módon, közvetve vagy közvetlenül kiszolgáltatta a tiszti vizsgára jelentkezőknek a vizsgatételeket. Sajtóértesülések szerint

fejenként 6000 eurót kértek az őrmesterektől, akiket a pénzért cserébe közelebb juttattak a tiszti ranghoz. További összegekért nemcsak a vizsgatételeket, hanem a helyes válaszokat is megkapták.

A házkutatások során a Giurgiu megyei csendőrség vezetőjénél 12 ezer eurót találtak.

A botrány akkor robbant ki, amikor tavaly év elején a belügyminiszter elhatározta, a csendőrhiányt az őrmesterek tiszti rangra emelésével oldja meg. Ehhez azonban az őrmestereknek vizsgázniuk kellett. A csendőrség néhány vezetője kapott az alkalmon, és pénzért kiszolgáltatta a tételeket annak, aki fizetett érte.

A Román Csendőrség háza táján nem először merül fel törvénytelenség gyanúja, B. Enescu egykori csendőrfőnököt 2020-ban a túlóradíjakkal való sumákolással gyanúsították meg. Ügyéről azonban azóta sincs hír.

Ajánljuk még