logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A felháborodottnak tűnő német Zöldek tudták, mi várható atomenergia-ügyben

| Szerző: hirado.hu
A német kormánykoalíciós megállapodásból váratlanul eltűnt egy igen fontos passzus.

Robert Habeck zöldpárti alkancellár számára egyértelmű, hogy az atomenergia fenntartható energiaformának minősítése az úgynevezett „zöldmosás” tipikus esete – írja elemzésében a Focus német lap. Érdekes módon több vezető zöld politikushoz hasonlóan Habeck is azt a benyomást kelti, mintha meglepte volna az Európai Bizottság határozata a kérdésben.

Azonban, emlékeztet a Focus, a Handelsblatt már 2021. november 17-én részletesen beszámolt az SPD, a Zöldek és az FDP közötti koalíciós megállapodás tervezetéről, amelyben,

a „Pénzügyi piacok” című fejezetben, a „Taxonómia” címszó alatt még az szerepelt, hogy „a szövetségi kormány ellenezni fogja az atomenergia és a földgáz fenntartható technológiák közé sorolását”. Ez a passzus azonban röviddel ezután rejtélyes módon eltűnt.

Ugyanis az év végére egyértelművé vált, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetőjeként az atomenergiát és a gáztüzelésű erőműveket „zöldnek” fogja minősíteni. Az Európai Bizottság január 3-án be is jelentette, hogy a földgáz és a nukleáris energia eszköz lehet a túlnyomórészt megújuló energiaforrásokra történő átállás elősegítésében.

A brüsszeli testület közölte azt is, hogy konzultációkat indított az unió egyes nukleáris és gázipari tevékenységekre vonatkozó, felhatalmazáson alapuló kiegészítő jogszabálya szövegtervezetéről. A konzultációt az indokolja, hogy tudományos szakvélemények szerint a földgáz és az atomenergia segítheti a tagállamokat a megújuló energiaforrásokra történő átállás során.

A kompromisszum lényege: atomerőművek a franciáknak, gázerőművek a németeknek

Sven Giegold, az Európai Parlament egyik vezető zöld képviselője, aki jól ismeri az európai erőviszonyokat, a baloldali Euraktivnak november 24-én este, a koalíciós megállapodás bejelentésekor azt mondta: „a francia-német kapcsolatokat nem szabad, hogy egy újabb nukleáris vita feszítse. Kompromisszumra van szükségünk a fenntartható beruházások terén”. Az tehát már novemberben jól látszott, hogy a kompromisszum végül így néz majd ki: atomerőművek a franciáknak, gázerőművek a németeknek.

Az Európai Bizottság javaslatáról Angela Merkel, akkor ügyvezetőként még hivatalban lévő volt kancellár a Reuters hírügynökségnek nyilvánosan, tehát nem titokban azt mondta, hogy egy brüsszeli javaslatot csak akkor lehet elutasítani, ha a 27 uniós tagállamból 20 nemmel szavaz. Ez a zöldeknek nagyon magas akadály, ráadásul magát az eljárást csak akkor lehet leállítani, ha az Európai Bizottság másítja meg javaslatát.

November 17. és 24. között a koalíciós tervezetből törölték az atomenergiát és a földgázt kritizáló passzust. Konszenzussal, azaz a Zöldek egyetértésével, akik meghajoltak a külpolitikai megfontolások előtt.

Korábban a német energiaipar is nyomást gyakorolt a szociáldemokratákra, hogy ne engedjenek a zöldek követeléseinek. Az SPD ennek megfelelően ragaszkodik ahhoz, hogy a gáztüzelésű erőműveket is fenntarthatónak nyilvánítsák, sőt Olaf Scholz megválasztott kancellár ezzel összefüggésben az Oroszország-politikát a legfontosabb prioritássá akarja tenni a Bild beszámolója szerint. Ez szintén sérti a Zöldeket.

Scholz kancellár új fejezetet szeretne nyitni a Putyin elnökkel való tárgyalásokban, és nem sokkal karácsony előtt telefonon beszélt is a Kreml vezetőjével. A Bild úgy tudja, még január vége előtt tető alá hozhatnak egy találkozót is.

Különvélemény az SPD-ben?

Időközben Saskia Esken, az SPD társelnöke elutasította az Európai Bizottság javaslatát az atomerőművek közvetett támogatására – számol be róla a Focus. Hétfői Twitter-bejegyzésében azt írta, „az atomreaktorok olyan hulladékot termelnek, amely évmilliókig radioaktívan sugárzik, veszélyeztetve az életet a bolygónkon. Végleges, biztonságos tárolásuk továbbra is megoldatlan. Különösen emiatt nem indokolt az atomenergiát fenntartható technológiaként népszerűsíteni. Semmi sem zöld az atomerőművekben. 21 éve társadalmi konszenzussal megoldottuk ezt a vitát, és úgy döntöttünk, fokozatosan kivonjuk ezt a veszélyes technológiát, amely sem nem gazdaságos, sem nem fenntartható. És ez jó dolog volt”.


Esken hozzátette, az 1980-as években ő és sokan mások tüntettek az atomenergia ellen. Kiemelte, hogy „Ha támogatjuk, ahogyan azt most az EU-ban fontolgatják, az károsítja a megújuló energiaforrások piacát”.

A WWF egyik elnökségi tagja a koalíciós megállapodást úgy értékelte, „csalódottak vagyunk, hogy hiányoznak az olyan fontos európai fejlesztésekre való hivatkozások, mint a taxonómia, és hogy a következő szövetségi kormány nem fog aktívan kiállni egy tudományos alapokon nyugvó taxonómia mellett – gáz és atomenergia nélkül”.

A kérdés mindenesetre adott, ha a Zöldek nemcsak azt tudták korán, hogy Brüsszel miként dönt ebben a kérdésben, hanem azt is, hogy ez a folyamat megállíthatatlan, és mindezek után a koalíciós megállapodásban maguk is igent mondtak a passzus kivételére, akkor most miért vannak ennyire felháborodva?

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még