logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Koronavírus-tagadókkal hasonlítja össze az atomenergia támogatóit a német szociáldemokrata politikus

| Szerző: hirado.hu
Ralf Stegner Twitter-bejegyzése, amelyben az atomenergia támogatóit a koronavírus-tagadókkal és a jobboldali radikálisokkal hasonlítja össze, értetlenséget és egyértelmű kritikát váltott ki.

Az SPD politikusának, külpolitikai szakértőjének tweetje kapcsán sok felhasználó úgy értékelt, hogy az Franciaországra is utalhat, mivel Emmanuel Macron elnök kormánya támogatja az atomenergiát – írja a Focus című német lap.

Jan Schellenbach közgazdász feltette a kérdést, „Ralf Stegner most éppen koronavírus-tagadóknak és jobboldali radikálisoknak nevezte a francia kormányt?”. Stegner a balliberálisoktól már jól megszokott, arrogáns módon válaszolva, szó szerint azt közölte:  „olyan nehéz értelmesen olvasni?”.


Mint fogalmazott, ő nem az atomenergia támogatóiról írt általános kritikát, csupán egyes támogatók radikális álláspontjaira utalt. Azt írta: „egyáltalán nem tetszik a francia kormány álláspontja az atomenergiával kapcsolatban, de természetesen nem (!) hasonlítottam a jobboldali radikálisokhoz. Egyes atomrajongók földalatti közösségi média posztjai viszont már hasonlítanak erre a rohadt stílusra”.

Két részre osztotta az atomenergiáról szóló vita Európát

Az év elején az atomenergia ismét napirendre került az energiapolitikusok és a klímaaktivisták körében, mivel az Európai Unió a gáz- és atomerőművekbe történő beruházásokat bizonyos feltételek mellett klímabarátnak kívánja minősíteni. A kritikát többek között klímaaktivisták és Robert Habeck, a Zöld Párt vezetője fogalmazta meg. Stegner évek óta határozottan ellenzi az atomenergiát. A szociáldemokrata politikus 2021 óta a Bundestag tagja, korábban Schleswig-Holstein tartományi parlamentjének szociáldemokrata frakcióvezetője volt.

Az atomenergiáról a közelmúltban az Európai Bizottság elnökasszonya, Ursula von der Leyen is támogatóan nyilatkozott. A politikai vita Európát két részre osztotta, és az elmúlt hónapokban megalakult egy öt országot (Ausztriát, Dániát, Németországot, Luxemburgot és Portugáliát) magában foglaló atomellenes, valamint egy tíz országból (Bulgária, Csehország, Horvátország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) álló atompárti szövetség – erről a Századvég írt december eleji tanulmányában.

A címlapfotó illusztráció.

 

Ajánljuk még