logo

Műsorújság

Rendkívüli

Bombariadó van több budapesti és vidéki plázában is

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Besurranó tolvaj gyújthatta fel a fokvárosi parlament épületét

| Szerző: hirado.hu
Sikerült megfékezni a tüzet, amely vasárnap a kora reggeli órákban lobbant fel a Dél-afrikai Köztársaság parlamentjének épületében, és hatalmas pusztítást végzett – tájékoztatott a helyi tűzoltóság hétfő reggel.

Egy embert letartóztattak a dél-afrikai hatóságok a fokvárosi parlamentben tomboló tűzvésszel összefüggésben. A rendőrség szóvivője szerint a 49 éves férfi gyújtogatás, birtokháborítás és lopás vádjával áll bíróság elé, tehát valószínűleg egy besurranó tolvaj okozta a tüzet.

Kapcsolódó tartalom

Jermaine Carelse, a fokvárosi tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a lángokat – amelyekkel több mint 24 órája küzdenek a tűzoltók – az éjszaka folyamán sikerült fokozatosan visszaszorítani.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az épület legrégebbi részében továbbra is pusztít a tűz. Itt több mint négyezer műalkotás és ereklye található, egyesek a 17. században keletkeztek. Úgy tűnik, hogy a parlament ritkaságokat is tartalmazó könyvtára megmenekült az enyészettől. A pusztítás pontos mértékét még nem tudni.

Carelse tájékoztatott, hogy a legtöbb kár a nemzetgyűlésnek otthont adó épületrészben keletkezett, amelyet hónapokig nem fognak tudni használni.

A parlamenti épületegyüttes három részből áll: az egyik a jelenlegi nemzetgyűlésnek ad otthont, a másik a felsőháznak, a harmadik pedig a történelmi épület, ahol régebben üléseztek a képviselők.

A felső- és az alsóház elnöke, illetve a kormány tagjai a nap folyamán találkoznak, hogy felmérjék a pusztítást.

A tűz vasárnap, a kora reggeli órákban keletkezett a parlamenti épületegyüttes legrégebbi szárnyában, amely 1884-ben készült el, s ahol több faburkolatú ülésterem is található. A vizsgálatok szerint két különböző helyszínen is fellobbantak a lángok. A tűz azért terjedhetett el, mert az automata tűzoltórendszer csődöt mondott. A történtekről 24 órán belül jelentést nyújtanak be Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnöknek, aki vasárnap a helyszínen járt.

A kétkamarás dél-afrikai parlament székhelye 1910 óta Fokváros, míg a kormány Pretoriában ülésezik.

A törvényhozás épületében tavaly márciusban is volt egy tűzeset, de akkor gyorsan sikerült megfékezni a lángokat. Tavaly áprilisban pedig a tengerparti városra néz Asztal-hegyen ütött ki tűz, és elpusztította a tekintélyes Fokvárosi Egyetem könyvtárának egy részét.

Ajánljuk még