logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Videófelvitel bizonyítja, mi történt valójában az iskolai mészárlás napján

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

| Szerző: hirado.hu
Közzétették az egyik uvalde-i rendőrtiszt testkamerájának felvételét, amely rögzítette, hogyan mentették ki a hatóságok az osztályteremben rekedt diákokat. Mint az már ismert, néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra került a texasi iskolai mészárlásról egy felvétel, amit az épület folyosójára felszerelt biztonsági kamera rögzített. A több mint egyórás videó bizonyítékul szolgált arra a feltevésre, miszerint a rendőrség túl lassan reagált. Az uvaldei rendőrség nyilvánosságra hozta a Robb Általános Iskolában történt tömeges lövöldözésre reagáló rendőrök testkamerás felvételeit.

Nyilvánosságra hozták a Robb Általános Iskolában történt lövöldözésre reagáló rendőrök testkamerás felvételeit. A videón látható, hogyan menekítik a diákokat ablaktól ablakig haladva – írja a Fox News.

A felvételen látható, amint két rendőr gyalogol az iskola épülete előtt, egy harmadik tiszt pedig figyelmezteti őket, hogy feltehetően egy fegyveres tartózkodik az épületben.

„Lövések dördültek, lövések dördültek” – hallatszott hirtelen a rendőr kiabálása, miközben rohant az egyik bejárat felé. „Lövések dördültek az épületből, Uvalde” – informálta a diszpécsert a testkamerát viselő tiszt, miközben belépett az épületbe. A rendőr három másik rendőr mellett állt, amikor újabb lövések dördültek, ezért felsőbb utasításra fedezékbe húzódtak. „Az alany az iskola épületében van. Több tisztünk van az iskolában, úgy véljük, hogy a gyanúsított elbarikádozta magát az egyik irodában, de még mindig lő” – rádiózott a tiszt.

A Fox News szerint a testkamerát viselő rendőr nem volt tisztában azzal, hogy pontosan hol barikádozta el magát a lövöldöző, ahogy azt sem tudta, hogy az összes osztályteremben vannak-e diákok.

A tisztek kintről közelítették meg az osztálytermeket, és az ablakokon keresztül menekítették ki a diákokat. Az első terem után a következő osztály ablakához mentek, és azon keresztül menekítették a gyerekeket.

„Nem jönnek az ablakhoz, erővel kell kihoznunk őket, de mindenhol kell lenniük gyerekeknek” – mondta az egyik tiszt a felvételen. „Hol van?” – tette fel a kérdést egy másik rendőr, miközben az egyik ablakhoz ment. „A másik oldalon van. El van barikádozva, de át tud lőni” – válaszolta egy másik tiszt.

A rendőrök gumibottal törték be az ablakokat, amíg egy társuk fegyverrel fedezte őket. A gyerekekkel közölték, hogy rendőrök, majd megkérték őket, hogy nyissák ki a terem ablakait, és azokon keresztül menekítették ki őket.

Közel harminc perc elteltével a kamerát viselő rendőr visszatért az iskolába. A rádióban hallatszik egy tiszt, amint közölte az egységgel, hogy megérkeztek a ballisztikus pajzsok a helyszínre. A videón a következő pillanataiban az épületbe özönlő rendőrök láthatók, akik felfegyverkezve, önvédelmi pajzsokkal hatolnak előre.

Az egyik teremben több diákot is találtak, de a bezárt ajtót nem tudták felfeszíteni. Az egyik rendőr azt javasolta, hogy törjék át az ajtó üvegét, de egy másik tiszt azt mondta, hogy fúrószerszám nélkül nem tudják betörni. A lövész ezután bekiabált a terembe:

„Uram, ha hall engem, kérem, tegye le a fegyvert. Nem akarjuk, hogy bárki más megsérüljön” – kiabált a tiszt, majd a kérést spanyolul is megismételte.

Nem sokkal később hallható, amint egy másik csapat betöri az egyik ajtót és kimentenek egy tanárt, aki közölte velük, hogy a lövöldöző az osztályteremben van. A felvételen egy óra telt el azóta, hogy a tiszt először hallotta a lövéseket. A testkamerás felvételek ezután elsötétülnek.

Steven McCraw, a texasi közbiztonsági minisztérium igazgatója később elmondta, hogy mintegy húsz rendőr körülbelül 45 percet várt arra, hogy áttörjék az osztályterem ajtaját, amelyet végül betörtek, hogy szembeszálljanak a lövésszel.

A texasi képviselőház Robb általános iskolai lövöldözéssel foglalkozó vizsgálóbizottsága által közzétett jelentésben a nyomozók megállapították, hogy 376 rendőr volt a helyszínen a lövöldözés idején.

A rendfenntartó erők, köztük közel 150 amerikai határőr és 91 állami rendőr, több mint egy órán át vártak az iskola előtt, miközben a lövöldöző tovább tüzelt a fegyverével.

Ahogy arról a hirado.hu már korábban beszámolt, május 24-én a 18 éves Salvador Ramos meggyilkolt 19 általános iskolás diákot és két tanárt. A rendőrök több mint egyórás várakozás után hatoltak be az osztályterembe és agyonlőtték. Az iskola folyosójára felszerelt biztonsági kamera rögzítette a rendőrség lassú reagálását, amely néhány nappal ezelőtt került nyilvánosságra.

Címlapfotó: A biztonsági erők tagjai a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál (Fotó: MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther)

Ajánljuk még